Pár rad, jak si vybrat tu správnou sedačku

Inna J. Serba
7. Prosinec 2018

Úplně první radou je, kupte si tu nejlepší, jakou si můžete dovolit. I když momentálně sháníte nějakou dočasnou variantu, např. po dobu přestavby či stěhování, kupte i tak co nejkvalitnější. Později se totiž například dostane z obýváku do pokoje pro hosty nebo do pracovny pro příležitostné přespání a i tam potřebujete něco, z čeho vás nebudou druhý den bolet záda.

Základní ukazatele kvalitní sedačky

 

Kvalitní sedací soupravy by měly být pevné a „těžké“. Zda taková je, zjistíte jednoduchým testem. Pokud to lze, mírně nadzvedněte sedačku ze spoda v rohu a lehce zatřeste. Pokud cítíte, že je sedačka vratká nebo příliš lehká, určitě to nebude to pravé, co potřebujete. Zkontrolujte také rám sedačky, z čeho je vyrobený. U dřevěného je nejlepší rám z tvrdého vysušeného dřeva jako je dub, olše, bříza, javor nebo alternativně z kvalitní překližky.

 

Dále pružiny, ručně vázané jsou charakteristickým znakem dobového nábytku, ale moderní vlnité pružiny ve tvaru písmene S mohou poskytnou stejné pohodlí.

Čalounění a polštáře

 

Většina opěrkových polštářů je vyrobena z polyuretanové pěny – je hustá, těžší a déle vydrží držet tvar. U levnějšího nábytku je u polštářů naplněno polyuretanem jen jeho „jádro“ a zbytek je např. jemnější vata.

 

Kvalitní sedačky mají nohy, které jsou součástí rámu sedačky. Na druhou stranu odnímatelné nohy usnadňují přemístění nábytku do místností.

Vybírejte i podle stylu interiéru

 

Sedačka se vám musí hodit do celkového stylu. Nejen barvou, ale i tvarem nebo velikostí. Vezměte do úvahy proporce místnosti a zjistěte, jak široká, hluboká i vysoká sedačka vypadá v prostoru nejlépe.

 

Hloubka sedačky je také důležitá, řiďte se tím, k čemu bude sedačka sloužit, zda jen na sezení s návštěvou nebo na ní budete chtít i relaxovat po večerech u televize, v takovém případě budete potřebovat sedačku s širší sedací plochou, na které se lépe spí. Vyzkoušejte také tvrdost sedačky.

Pro kolik lidí?

 

Další neméně důležitý bod je, pro kolik lidí má sedačka sloužit v jeden okamžik. Pokud se sejde celá rodina, aby se na ni pohodlně všichni vešli. Počet míst je obvykle udáván již výrobcem, ale můžete se řídit i počtem opěrných polštářů.

Jaká je ta nej?

 

Protože jsme každý jiný, jedna velikost sedačky nebude nikdy vyhovovat všem. Hloubka sedáku a úhel opěrky ovlivňují, jak pohodlně se na sedačce cítíte. Jak zjistit, co vám nejvíce vyhovuje? Zkoušejte. Vyzkoušejte si několik různých sedaček a u těch nejpohodlnějších si změřte její hloubku a úhel opěrky, tím se pak můžete řídit při výběru dál.

Přemýšlejte do budoucna

 

Kvalitní sedačka by měla být investicí, tudíž se očekává, že by s námi měla vydržet minimálně několik let. A jelikož se mění trendy, je dobré vsadit na nějaké neutrální barevné čalounění, které bez problémů můžete doplňovat už jen polštáři v barvách a vzorech podle nejnovějších trendů. Je mnohem snazší obměnit polštáře, než shánět komplet novou sedačku.

 

Pokud máte děti nebo domácího mazlíčka, z neutrálních tónů volte spíše tmavší odstíny. Je pravdou, že syntetické tkaniny jsou odolnější, stálobarevnější a lépe se čistí. Kůže je oblíbeným typem čalounění, ale nevyhovuje všem a aby dlouho vydržela, vyžaduje svou péči.