Osm tipů, jak si počínat při výběru tak zásadní věci jako jsou hodiny!

Anna Dlouha
31. Březen 2016

Jistě si mnozí z nás vzpomenou na četná dětská odpoledne plná her. Mezi hrami, které se neustále opakovaly a ukracovala se jimi dlouhá chvíle, byla jedna s názvem Honzo, vstávej! Kolik je hodin?.

 

Přestože vítězství většinou záviselo na oblíbenosti jednotlivých "Honzů", jednoduchá pravidla zajistila této zábavě místo mezi top-hrami. Protože dětská léta jsou již dávno ta tam, a čas se přestal měřit na slony, mravence a slepice, bylo potřeba přejít ke stroji, který nám ukáže reálný čas založený na hodinách, minutách a vteřinách. Pojďte se s námi podívat, jak si při výběru takového "stroje" počínat. 

1. Čitelnost

 

Pokud sháníte hodiny do chodby, pracovny, kuchyně - zkrátka do míst, kde je pro Vás stěžejní vědět přesný čas - neváhejte sáhnout po hodinách, které mají přesně a čitelně vyznačené jednotlivé výseky pro hodiny a minuty. Pokud Vám za pět minut jede tramvaj, budete vědět, že už byste měli jít.

 

Při pohledu na takové hodiny zjistíte, že dort pečete již patnáct minut a ještě dalších patnáct péct budete. Avšak čitelnost se nerovná nevkusnost! Z toho důvodu můžeme mít doma krásné stylové hodiny a přesto vědět, kolik je na minutu přesně.  

2. Stylový doplněk

 

V případě, že pro Vás čitelnost není primárním faktorem a chcete hodiny spíše jako bytový doplněk, nebojte se sáhnout po hodinách, které Vás, spíše než svou přesností, překvapí svým zjevem. Hodiny ve tvaru stopek, slunečních paprsků či rodinného fotoalba se budou krásně vyjímat například v obývacím pokoji nad krbem. 

3. Velikost

 

Velikost je asi nejdůležitějším parametrem, u kterého bychom měli při výběru hodin začít. Pokud máte na zdi volný prostor o velikosti  30 x 30 cm, těžko se Vám tam povede vtlačit velké asymetrické hodiny. Naštěstí 21. století je dobou velkorysou - nabízí celou širokou škálu tvarů, velikostí, barev. 

4. Barva 

 

Hledisko barvy je ošemetnou záležitostí, neboť vždy záleží na majiteli domácnosti, zda rád soulad či naopak rozpor. Milovníci ladu dají zelenou hodinám, které se svou barevností skvěle zapadnout do celkového rázu pokoje. Naopak milovníci kontrastu a výzev mohou klidně do černo-bílého pokoje dát jasně zelené hodiny.

 

Fantazii se meze nekladou. 

5. Materiál 

 

Kovové, plastové, skleněné, silikonové, dřevěné - zkrátka hodiny všech materiálů. Pokud patříte mezi "divoké spáče", kteří kolem sebe neustále rozhazují nohama a rukama, mohly by Vás zaujmout hodiny ze silikonu. V případě, že se Vám podaří budík shodit z nočního stolku, vhodný materiál Vás uchrání před  jeho zničením a Vaším následným zaspáním. 

 

Klasické dřevěné kukačkové hodiny jsou jasnou volbou do tradičních českých chalup. Pokud Vaše víkendová usedlost podlehla moderním trendům - hodiny geometrických tvarů jsou to správnou volbou. 

 

Po hodinách s kovanými detaily se nebojte sáhnout v případě, že se v místnosti, kam se chystáte hodiny umístit, nachází již nábytek či doplněk obdobného stylu. Na druhou stranu, začleněním kovových hodin do interiéru, v kterém se nic takového nenachází, můžete vytvořit krásný kontrast. 

6. Jednoduchost X detail

 

Při vstupu do obchodu, či při prohlížení stránek eshopu byste si měli hned od začátku stanovit, zda chcete hodiny zdobné nebo naopak ty nejjednodušší. Hodiny s jednoduchým designem jsou nejvděčnějším měřičem času, můžete je totiž zakomponovat kamkoliv.

 

Při výběru zdobných hodin musíte být opatrnější. Je pravdou, že zdobné hodiny nejsou pro každého - pokud však máte místnost, která je zatím bez doplňků a detailů, můžete si dovolit sáhnout po výraznějším kousku - hodiny se zlatými detaily.

7. Stojací x visací

 

To, zda zvolit hodiny, které pověsíte na zeď či postavíte do rohu, opět záleží na dispozicích místností. Pokud máte v místnosti volný kout, nebojte se splnit si svůj sen o stojacích hodinách.

 

Samozřejmě, že volný prostor neznamená nutnost se ihned uchýlit k výběru stojacích hodin, neboť i v takovém případě můžeme zůstat věrni nástěnným hodinám.  

8. Spolehlivost

 

Hodiny mohou být sebekrásnější, ale když nejdou správně, jsou Vám k ničemu - tramvaj ujíždějící před nosem, pozdní vstávání či neustálé chození pozdě do práce dřív či později omrzí Vás i nadřízené.

 

Při nákupu hodin dbejte zvýšené pozornosti výrobci. Velký podíl na správném fungování hodin máte samozřejmě i Vy - výměna baterií či zajištění elektriky (elektrobudíky atd.)