Originalita a rozmanitost aneb solitérní nábytek

Luci Bečková
23. Červen 2015

Sklo, nerez, hliník, kámen či dřevo. Výběr však nekončí u materiálu, tvaru či barvy. Vneste do interiéru kouzlo vaší osobnosti neobyčejným kusem nábytku. Svou výjimečností bude vystupovat z řady a přitahovat pozornost.


         Váš pokoj tak může zdobit například stůl ve tvaru prvního písmene vašeho jména či stůl připomínající plachetnici.

 

        Jejich poslupráce započala díky studia na VŠUP, kde se pánové potkali. Poté spolu absolvovali stáž na Alvar Aalto univerzitě v Helsinkách, kde byla jejich práce hned několikrát oceněna. Řeč je o Romanu Vrtiškovi a Vladimíru Žákovi, kteří patří do svěží generace českých designérů vyznačující se širokou škálou zájmů a profesionálním přístupem k práci. Věnují se projektům z oblasti architektury, produktového i grafického designu. Mezi jejich klienty patří například: Adidas, Česká spořitelna, Diesel, Heineken, Interspar, Jitona, ad.

 

   Z jejich dílny jsem vybrala povětšinou minimalistické kousky - jednoduché a ve svěžích barvách.

 

 

        Posaďte se u nás... že nevidíte křeslo ani gauč? Stačí pouze pořádně otevřít oči. Židle či pohovka už totiž dávno nemusí mít klasické tvary.

 

        Většinou jsou to hlavně teenageři, kdo upřednostňuje sezení na opěradlech. Následující minimalistická lavička tento požadavek zohledňuje a zárověň slouží jako "slajdovací" překážka pro streetové sporty. Další atypické posezení je z boutique hotelu, mezi jehož hlavní rysy patří použití přírodních materiálů. Beton, dřevo, sklo, ocel a mech.

 

 .

        Černý, poněkud chladně působící gauč, je vlastně celočalouněný kousek s kubistickými rysy.


        K lenošení na pohovce, patří také oblíbená kniha nebo teplý čaj. Což nás přivádí ke konferenčním stolkům, na které je budeme moct v případě potřeby odložit. Velké, malé, kulaté, hranaté, v nejrůznějších barvách. Dokonce si je můžete vyrobit sami! Dřevěné europalety zná téměř každý. Oblečte je do letního kabátku a získáte stylový a originální "konferák".

 

 

           Moderní křeslo, hodiny nezvyklé velikosti, podivně zakřivená lampa či motivační dekorace.

                                                                 Výběr je pouze na vás.

           Představivosti se meze nekladou. Vybavení však volte s vědomím, že méně, je někdy více.

 

       

        S určitou nadsázkou bychom jako solitérní mohli označit i určité doplňky či dekoraci. Důležité je splnění designové a funkční stránky zároveň. Rozesmějte návštěvníky vaší koupelny hravou skříňkou na léky či kosmetiku.

 

        Také klasické háčky na ručníky či oděvy dnes musí čelit velké konkurenci. Pro děti volte ty pestrobarevné, například ve tvaru psích zadečků. Do romantické chodby se budou naopak hodit věšáky z ratanu či jiného přírodního materiálu.