O kouzlení s prostorem

Romana Nováková
27. Prosinec 2014

Touha po dostatku prostoru je významným prvkem současného bydlení. Prostor je nejdůležitější, dá se zvětšit například vybrouráním příček. V současné době se často setkáváme s propojením kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. Tento trend umožňuje rodině trávit čas pospolu.

 

 

Velikost prostoru můžeme změnit i použitím barev a materiálů. Na velké plochy použít materiály světlých barev, obzvlášť pokud není interiér dostatečně osvětlen denním světlem. Náš tip: tmavá zákoutí využijte například jako úložný prostor.

V příznivějších klimatických oblastech je často součástí tohoto prostoru i vstup do domu/bytu

Dětské pokoje, ložnice a soukromé části interiéru by měly být oděleny od zbytku. I proto jim jsou často vyhrazeny jen malé prostory, aby zbylo více na společné. Je tedy dobré je nezatěžovat skříněmi, ale mít šatny, to ovšem chce také svůj prostor.

Pokud nechceme nebo nemůžeme v interiéru bourat příčky, je dobré jednotlivé místnosti např. vybavit stejnou podlahovou krytinou, stejnou nebo podobnou barvou výmalby či tapety. I toto řešení napomůže optickému zvětšení a propojení jednotlivých místností. Velké kusy nábytku je nejlepší nechat splynout s okolními stěnami použitím podobných nebo stejných odstínů. Nízký nábytek dá vyniknout i malé místnosti. 

Ne vždy je vhodné prostor otvírat. Nemusí to vyhovovat Vašemu životnímu stylu či se nehodí do dané stavby stylově.