Něžné obývací pokoje aneb když bílá hraje prim

Laura Kučerová
18. Duben 2017

Univerzálnost. Čistota. Jednoduchost. Elegance. To jsou nejspíš ta nejčastější slova, která nás napadnou ve spojení s bílou barvou. Ať už se rozhodnete renovovat kteroukoliv místnost, když zvolíte právě tuto barvu, určitě tím nic nezkazíte. Prosvětlí tmavé, zastíněné prostory, opticky prodlouží úzké pokoje a navíc vnese pocit luxusu a noblesy. Dále nepůsobí nijak chladně a ani provokativně, takže si můžete být jisti, že právě tato kombinace vytvoří příjemný a útulný domov.

 

Když se podíváme na následující inspirační fotografie, nelze si nepovšimnout časté kombinace s masivem. Světlá a jednolitá plocha má totiž jednu obrovskou nevýhodu – zdání fádnosti a pocitu prázdnoty. Dřevo naopak dokáže tento handicap ztlumit na minimum. Postačí obnažené trámy, podlaha z parket anebo vinylu (jakožto imitace přírodní struktury), nosná konstrukce sedačky nebo skříně a police. I taková zdánlivá maličkost jako dřevěné rámy obrazů může mít své kouzlo.

 

Mnohdy jsou také pokoje sladěny do nepřeberných barevných kombinací. Pro jemnou, francouzskou atmosféru je vhodné použití decentních pastelových odstínů. Světle modrá, krémová, našedlá, ale také šeříkově fialová. Polštáře, váza, ubrus - to vše v kombinaci se zelení v interiéru a čerstvě natrhaným lučním kvítím dodá ten správný šmrnc. Nádech časů dřívějších let dodáme neobvyklým vzorem či nevšední, křiklavou barvou. Dojem retro stylu tak umocní pestrá žlutá, zelená či červená. Hlavně se nesmíte bát kontrastních obrazců na tapetách či kobercích.

 

Fotografie, zobrazující most v oparu deštného pralesa, byla umístěna na béžovou stěnu a tak dala vyniknout samotné dekoraci, ale i pohovce z mořské trávy.

Středomořská nálada na nás přímo dýchá z modelu plachetnice a vzdušněného nábytku. Stěny byly obloženy palubkami, natřené bělostnou barvou, a daly tak ještě více podtrhnout charakter pomyslného hausbótu na pobřeží. 

Klasický rozpor. Protiklad dvou nadčasových barev snad nikdy neomrzí. Ani v módě a ani v bytovém designu.

Využití palet v současné době nebere konce. Konferenční stolky se skleněnou deskou jsou asi nejjednodušší volbou. A navíc získáme dostatek odkládacího prostoru.

Jeden odstín, jedna volba, jeden koncept. Pouze zajímavě tvarovaná nosná konstrukce židlí a stolečků nás upozorňuje, že nic nemusí být nudné, pokud všemu dodáme nový rozměr.