Nenásilné soukromí aneb Čím ozdobit vaše okna?

Laura Kučerová
13. Srpen 2015

Textilní dekorace patří bez pochyb snad do každého obydlí. Bělostná fádnost hrubých záclon byla přetvořena v jemné, pastelové odstíny či v pestré, bavlněné závěsy. Navíc už neplatí, že patří pouze k odclonění pohledů sousedů. Mohou vytvářet intimní zóny v malých bytech, kde by zeď jen zbytečně ubírala prostor a taktéž určovala nekompromisní hranice pokoje. Volně posunovatelné svislé látky jsou nenásilným, ale také levným řešením pro dodání určitého soukromí.

 

Pokud vyžadujete lehkost a vzdušnost, je nejlepší zvolit průsvitné záclony, nejčastěji z umělých materiálů. Trh nabízí rozdílné délky, vzory a barvy. Určitě si vyberete zrovna tu svou. A kdyby náhodou – pořád je možnost vše nechat upravit švadlenou.

 

Závěsy jsou naopak zcela dominantním řešením, které neujde žádnému pohledu. Mohou být koncipovány v jednotném tónu, či s abstraktními a přírodními motivy. Taktéž pouze na bocích sepnuté či volně svěšené. Jejich vertikálnost každopádně vynikne zejména v místnostech s vysokými stropy. Pokud budou dostatečně široké, můžete je rozhrnout přes celé okno, aby tak nahradily chybějící žaluzie.

 

Kombinace obou předchozích možností nabízí neotřelý výsledek. Hutný závěs tak kontrastuje s jemným vzezřením záclony. Díky rozdílné gramáži by měly tyto dvě textilie alespoň neprovokovat v barevném pojetí. Nejčastější kombinace je bílá nebo béžová v protikladu s výrazným odstínem.

 

Svisle stahovatelné, s fixní šířkou jsou parametry pro velice oblíbené římské rolety. Naopak horizontálně posunovatelné, s danou délkou označujeme jako japonské stěny. Ty bývají nejčastěji používány k oddělení jednotlivých pokojů namísto masivních stěn. Zejména v bytech, kde byl vytvořen jeden centrální prostor.

 

Poslední variantou je spíše taková perlička na závěr. Kdy ne všechna okna či francouzské dveře si říkají o dekorace. Může nám vzniknout přirozené propojení mezi vnitřním a venkovním prostorem, které je odděleno pouze členitými skleněnými tabulemi.