Metafyzický remix v centru Turína

Ondřej Bělica
12. Září 2015

Projekt navržený architekty Adela Tesla a Andrea Marcante (zakladatel italské kanceláře UdA Architetti) měl za cíl restrukturalizovat prostorný byt na ulici Via Roma v centru Turína. Snahou bylo vyhovět potřebám tří generací-dědeček, otec a jeho dcery. Toto seskupení si libuje v prožívání každodenních společných rituálů pod jednou střechou, na druhou stranu byt nabízí dostatečně soukromá místa k uspokojení individuálních přání.

 

Společný projekt  Marcanteho a Tesly je založen na velmi blízké, neustálé a stimulující interakci s klienty a jejich specifickými požadavky, které jsou přetaveny do prostorového řešení vyplněné novinkami italského designu. Významnou roli také sehrává kontext a historie domu, který byl postaven v letech 1935-1938. Jelikož interiéry domu úplně ztratily své vybavení a vlastnosti nalezené v původní racionální architektuře, stal se ústředním zdrojem insipirace metafyzické malby, Ty se projevují jak v barevnosti, tak v materiálovém členění vnitřních prvků.

 

Cítit je bytostná síla umělce, který maloval především charakteristické rysy klasických měst. Poté, co zkoumal Turín se všemi jeho každodenostmi, zabýval se tématy vylidněných městských kolonád, perspektiv podél silnic a pěších tříd. Díky tomuto vlivu, navrhuje v interiéru geometrické struktury a systém kovových tyčí, harmonicky rozmístěných v obytném prostředí. Vnímání těchto struktur se mění v závislosti na tom, kudy se návštěvník nebo obyvatel bytu pohybuje. Prostor tak dostává neobyčejnou a dynamickou dramaturgii.

Harmonickou kompozici vytváří pravidelný rytmus stropních trámů, vedoucí návštěvníka až do samého ohniska bytu.

 

Kovové rámečky tvoří kostru skleněným poličkám, tento celek funguje jako knihovna, která ční do prostoru a ozvláštňuje tak prožitek ze vstupní haly.

Obývací prostor je plný pastelových barev, které jsou nasvětlovány přirozeným, rozptýleným světlem. To vše dodává obydlí příjemnou a klidnou atmosféru, uprostřed rušného Turína.

Dominantní jídelní stůl velkých rozměrů je doplněn měkkými, drobnými křesly. Nad touto kompozicí je zavěšen zdobný designový lustr, který je ukotven ve stropě s minimalistickou štukovou výzdobou.

Zapomeňte na uniformní a sterilní koupelny! Osově souměrná místnost je obložena keramickým obkladen ve dvou, poněkud tmavších odstínech. Zaoblená nástěnná zrcadla zvýrazňují tvar leskle bílých porcelánových umyvadel.

V dětském pokoji musí být veselo! Jemné barevné odstíny poskytují příjemné prostředí pro hry, ale také pro soustředěnou aktivitu jako je studium nebo čtení literatur.