Malý velký dům

Magdaléna Nečasová
20. Říjen 2015

Není žádným tajemstvím, že PKMN Architectures velmi rádi pracují právě s prostory, kde je tím největším problémem nedostatek místa. Jednou z realizací, která byla na této stránce před nedávnem zveřejněna, bylo španělské Turistické centrum v malém městečku Alcázar de San Juan. Odkaz na článek i společné znaky a tendence studia můžete hledat zde

Je vcelku jedno, zda architekti zpracovávají turistické centrum nebo rodinný domek. Výsledek pokaždé stojí za to. 

Opět se nacházíme ve Španělsku a tentokrát máme možnost nahlédnout do přeměny bytu, kde je malý prostor obývacího pokoje maximalizován pomocí velmi chytrého designu a originálních řešení.

V případě této realizace byl problém s nedostatkem místa vyřešen pomocí posuvné stěny, jež skrývá spoustu úložného prostoru a dokonce i samotné postele, které je možné jednoduše "uklidit", když je třeba.  

Španělská firma PKMN Architectures je autorem tohoto skvělého designu, který vyniká díky svým pohyblivým stěnám. Tento netradiční nápad umožňuje dospělému páru transformovat a přizpůsobit obytný prostor v závislosti k jejich neustále se měnícím potřebám.

Byt je druhým domovem pro Mariu a Joseho Enrique, kteří většinu času žijí v Mexiku, ale do Španělska cestují víc než často. Chtěli tedy zázemí i v Asturii, kde by mohli trávit čas sami - jako pár, nebo naopak zde se svojí širší rodinou.

Prostřednictvím rotujícího nábytku jsou v domě k dispozici dvě samostatné ložnice, které mohou fungovat současně, nebo vůbec. Vše je možné díky třem nastavitelným polohám. Jedná se o luxus, který představuje místnost téměř o 50 m2 v domě o 70m2.

Tímto způsobem se bydlení stává místem, kde je možné uspořádat velkou party pro mladší členy rodiny, nebo místem, kde Maria a Jose Enrique mohou nalézt své ztracené soukromí.