Kancelář, kde stoly a židle nejsou potřeba

Magdaléna Nečasová
26. Září 2015

Co se Vám vybaví pod pojmem turistické nebo informační centrum? Většina z nás si ihned představí zmatené prostředí s nepřeberným množstvím letáčků, plakátů, všelijakých suvenýrů a hlavně spoustou lidí. 

Turistické centrum v malém městečku Alcázar de San Juan, se nachází ve středním Španělsku a je pravým opakem toho, co byste čekali. Nenaleznete zde jediný plakát. Nejsou zde žádné nevkusné pohledy s upravenými obrázky městských památek, ani zdi vyzdobené všemi druhy turistických a jiných map. Jelikož se právě nacházíme ve Španělsku, bylo by logické potkat minimálně jeden falešný tradiční výrobek jako je hliněná nádoba, zmenšenina větrného mlýnu nebo bysta Dona Quijota de la Mancha. Odpověď bude opět ne. Tohle turistické centrum je ve všem jiné a právě to je jeho předností. 

Turistická kancelář je místo, kde se každodenně vystřídají desítky a desítky návštěvníků a tomu je uzpůsoben i interiér tohoto španělského infocentra. Architekti a interiéroví designéři ze studia PKMN Architectures vymysleli originální řešení malého prostoru. Pomocí dřevěných "schůdků" rozděli prostor do více výškových úrovních a tím vytvořili skvělé a jedinečné místo určené k setkávání lidí. Návštěvnící si zde mohou vyměňovat zážitky i zkušenosti v přítomnosti příjemného a moderního designu. 

Jediným výrazným znakem, který Vás utvrdí v tom, že jste zde správně, je moderní průčelí s nepřehlédnutelným nápisem "T-U-R-I-S-M-O A-L-C-Á-Z-A-R". Již na první pohled zajímávé ztvárnění těchto písmen Vás zaručeně překvapí. Hned po vstupu do místnosti se každé z písmen promění v trojrozměrné umělecké dílo. Projekce každého ze znaků vytváří nápadný prvek připevněný na bílé nosné konstrukci, která rozděluje i vymezuje celý vnitřní prostor. V zadní části kanceláře jsou místa určené pro zaměstnance, aby mohli nenuceně konverzovat s návštěvníky. Stoly ani židle nejsou potřeba - právě na tom si v tomto projektu zakládá architektonické studio PKMN Architectures. Obrovská modrá písmena zabírají nemalou část vnitřního prostoru a vytváří úžasnou souhru písmen a designu. Celá kancelář je řešená formou jednoduché výkladní skříně a již zmíněný nápis slouží jako poutavé znamení a zároveň i hlavní znak. 

Detail trojrozměrných písmen Vás zaručeně zaujme. Bílá konstrukce umocňuje dojem, že nápis v bílém prostředí levituje a o to více poutá pozornost návštěvníků.