Majestátní rezidence ukrytá ve svažitém ráji plném oliv

Zuzana Kysučanová
30. Září 2015

Svažitý terén 3,5 hektarového pozemku, který se tyčí nad rozlehlou mořskou hladinou řeckého ostrovu Lesvos, konkrétně se nachází na jihozápadní straně v Agios Fokas (Řecko), a je osázen 300 olivovníky. Posuďte sami, nevybízí se k tomu, aby na něm byl postaven vzdušný dům plný mořské atmosféry? A proč ne rovnou dva? Majitelé jsou dva bratři, kteří se se svými rodinami rozhodli využít tento pozemek pro společné soužití. Výsledek je naprosto fenomenální.

 

Design budov byl směřován k odkazu původních průmyslových budov, které byly v tehdejších dobách velmi charakteristické pro danou oblast. Na výstavbu byly použity přírodní materiály, které nenarušují panorama svahu. Hustý porost olivovníků naskýtá oběma rodinám soukromí nejen od okolního "světa", ale i lehký odstup budov dopřává  osobní volnost každému z nich.

 

Použitím materiálů jako je dřevo a kámen získáváme základ stavby s ekologickým podtextem. Doplněním o betonové stavební prvky vzniká stavba, která svým vzhledem poukazuje na takzvané „NTAM´ “ budovy. Proto byl projekt nazván NOTRE NTAM´.

Exteriér budovy nabízí obrovskou terasu, jež je pokryta dřevěnou nášlapnou vrstvou, a nádherný výhled na vlnící se mořskou hladinu. Posezení zde je opravdová romantika plná šumění vln narážejících o stěny skal. Nezbytnou součástí je „nekonečnýbazén tvaru písmene „L“. Noční koupel k ochlazení bez mořských živočichů jistě přijde vhod.

Architektka Elena Zervoudakis (Z-level) zakomponovala olivovník jako doplněk terasy, jež zasahuje až do zastřešení domu. Vzniká tak živá dekorace s velmi netradičním tvarem. Kmen stromu je členitý a zakroucený, skoro jakoby tančil po podlaze.

Krásným detailem je osvětlení terasy. Kovová stínidla vytváří zajímavý pohled, od kterého nelze odpoutat zrak. (Leda možná až se zhasne.)

Kamenné zdivo protíná celou stavbu a tvoří hlavní stavební prvek, který nejen „drží“ konstrukci, ale i nádherně vypadá. Sjednocuje se pohled okolní krajiny a domu.

Prosklená stěna, doplněna o nosné sloupy, spojuje celé přízemí, kterému je tak dodáváno krás z venkovního prostoru a denních paprsků. Dochází tak k navázání kontaktu interiéru a exteriéru vzdušně, čistě a hladce bez bariér. Stejně tak je propojena část přízemí, které tvoří obdélníkovou halu s obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní.

Součástí jedné z koupelen je nejen vnitřní, ale i venkovní sprcha. Po náročném a horkém dni jistě příjemně potěší.

Zajímavě je řešena pracovna, která se nachází v „otevřené“ části patra a tvoří galerii. Není zde opomenut ani kousek nábytku pro lehké odpočinutí od pracovního vytížení. Ale důležitý je opět ten výhled, tady by se články psaly skoro samy. Co říkáte?