Láska na první pohled, aneb jak zařídit předsíň

Luci Bečková
16. Květen 2015
        Předsíň je vstupní bránou do každého bytu. Je to místo pro vítání hostů a zároveň také prostor poslední kontroly naší vizáže před vykročením do víru velkoměsta. Často je také jakousi průchozí šatnou - potřebujeme zde uložit obuv a svršky, zaparkovat kolo nebo kočárek a odložit poštu či svazek klíčů. Právě kvůli množství činností, které se v předsíni odehrávají, bychom jí měli věnovat stejnou pozornost jako všem ostatním pokojům v našem domě. 
 
        Každý ví, jak má zhruba vypadat předsíň. Vzhledem k tomu, že do ní vstupujeme zvenčí, měla by obsahovat jakousi čistící zónu s rohoží a botníkem. Dále věšák na kabáty a bundy, možná kbelík na mokré deštníky, misku na klíče, květinu,... Základy jsme si ujasnili. Čím ale předsíň ozvlášnit a zároveň zachovat její funkčnost? 

 

        Každá průměrná žena má zhruba patnáct párů bot. Pohodlné tenisky, univerzální černé lodičky, praktické polobotky na nízkém podpatku, holínky, kozačky, krásné, ale extrémně nepohodlné "jehly", které byly vloni na módním vrcholu,... přidáme-li pánské svršky a věci našich ratolestí - to už vyžaduje pořádný úložný prostor.

 

 

        Moc věcí a málo místa? Využijte prostor pod stropem pro umístění skříněk na sezónní či méně používáné věci.


        Zejména v malých předsíních se budou krásně vyjímat netradiční designová řešení či netradiční prvky. Možností je spousta - osvětlení formou podhledu, zaoblená lavice, kamenný obklad či stylový potisk na botníku...

 

 

        Nezapomeňte na pohodlné místo k sednutí. Věk ani současný zdravotní stav však nehrají hlavní roli. Někdy je prostě fajn se ihned po příchodu domů posadit. Ať už na dobu nezbytně nutnou pro sundání obuvi či na dokončení příjemného telefonického rozhovoru s dávným přítelem.

 

 

        Design prolínající se celým domem by se měl projevovat už v předsíni. Vyjádřete svůj osobitý vkus a navnaďte návštěvníky již v prvních vteřinách strávených ve vašem příbytku. Stejně jako ostatní pokoje v domě, také hlavní vstupní místnost se může nést v duchu mnoha stylů. Od romantického, přes moderní až po futuristické extrémy. Každopádně by spolu všechno zařízení mělo vytvářet harmonickou kombinaci.


        Ozdobte vstupní dveře sezónními věcmi z dané oblasti – podpoříte propojení exteriéru (přírody) a interiéru, což vám dle učení Feng Shui vnese do života větší soulad. Čistota, vhodné osvětlení, přítomnost zrcadel a květin - to jsou další důležité prvky starodávného čínského umění.

 

 

        Pokud si nepotrpíte na doplňky, máte rádi jednoduchost a cokoliv postradatelného by vám v předsíni bylo tak akorát na obtíž, inspirujte se následujícími ukázkami. Zajímavého efektu lze dosáhnout také za pomoci jednoho výrazného prvku. Červené věšáky korespondující s pruhem na šatních skříních či ponorku připomínající kulatá zrcadla. Prosté a přesto odvážné.

 

 

        Netradičnost hlavního vstupu můžete také soustředit na podlahu. Nesmíme však zapomenou, že podlaha je zde hodně namáhaná, proto musí být i dostatečně pevná a odolná. Vhodným povrchem je dlažba, parkety z tvrdého dřeva nebo kvalitní linoleum. Méně vhodná je do této části bytu jinak oblíbená plovoucí podlaha.

 

 

        Od zajímavé podlahy se přesouváme ke stěnám, které mají stejné právo hrát hlavní roli v příběhu "Předsíň, aneb vstupní brána do bytu".  Volíme barvy, které prostor opticky zvětšují - světlé pastelové tóny jsou pro naše účely ty pravé. V interiéru s tmavou podlahovou krytinou si pomůžeme vhodným osvětlením, které by mělo být dostatečně intenzivní. Nejvhodnější je kombinace nástěnných, stropních a bodovéch světel.

 

 

        Moje poslední rada? Zaměřte se na detail. Volte doplňky, které se jen tak nevidí. Originální věšák na kabáty, ručně malované úchyty na skříních ladící se závěsem, háčky na svršky ve tvaru křídel či zrcadlo s mozaikovým rámováním z dílny vašeho oblíbeného umělce.

 

         Předsíň má být účelná. To však neznamená, že musí být strohá.