Láska jako trám

Dita Pfeferová
15. Leden 2017

Tradiční prvky a materiály z domů našich prababiček se vrátily do módy již před časem. Mimo bytových doplňků z této doby, jako jsou například mlýnky na kávu nebo kameninové formy na bábovky, jsou v kurzu i konstrukční prvky domů, které odkazují k jejich pevným základům.

 

Trám je z nich dnes asi nejpopulárnější. A není se čemu divit. Jistě, když se rozhodnete zrekonstruovat podkrovní byt a trámy se vám tam „prostě nehodí“, je možné je zastavět sádrokartonem, nebo je skrýt do nábytku. Ale proč je neobnažit? Trámy dodají vašemu interiéru půvabné kouzlo starých časů a dřevo činí bydlení příjemnějším, útulnějším, a klidnějším.

 

Při použití původních trámů je samozřejmě nutné dbát na úplné očištění a odstranění těch částí dřeva, které jsou postiženy parazitickými organismy, než je umístíme zpět do interiéru. Mimo trámů původních je ale na trhu i velké množství jejich variací. Například umělé trámy z polyuretanu umožňují snadnější manipulaci i montáž a vizáží se mnoho neliší od trámů „stoletých“.

Ve spojení s dřevěným obložením činí trámy ze stropu samostatný orgán, který žije svým vlastním životem.

Trám jako takový již není jen oblíbeným prvkem „staromilců“ a milovníků rustikálního stylu, ale i mnoha dalších. I v moderním interiéru si najde své místo a působí velmi sofistikovaným dojmem.

Pokud se do interiéru nehodí druh dřeva, z něhož je trám vyroben, dostávají se do hry různá mořidla a nátěry. Tímto způsobem je možné trám přizpůsobit v podstatě jakémukoli interiéru, například kuchyni v severském stylu.

Pokud že použijete umělé trámy nebo staré trámy přidáte, nehledě na jejich konstrukční funkci, není žádné pravidlo ohledně jejich uspořádání. Strop můžete rozčlenit například na čtvercová pole.

V bytě, kde jsou trámy nutnou statickou podporou, může jejich zapuštění do země nenuceně vyznačovat prostor, a to aniž by ho nějak násilně rozděloval.