Krása severské chladnosti IV

Van Stajpen
26. Červen 2015

Norský treking – to znamená síť několika set turistických chat rozesetých mezi fjordy a ledovci. Mnohé z nich jsou otevřeny celoročně bez přítomnosti personálu. Klub norských turistů (DNT) požadoval od nové chaty Rabothytta nejen funkčnost, ale také moderní vzhled. „Rabothytta vyplnila mezeru v síti chat na turistických stezkách v této oblasti, tak oblíbené mezi vysokohorskými turisty i vědeckými a naučnými expedicemi. Může sloužit jako místo, kde expedici v těchto krásných horách začnete, i jako útočiště k odpočinku po namáhavé cestě. Pouze organizace, jako je ta naše, může dostat povolení ke stavbě v tomto nádherném panenském prostředí, a poctěni tímto privilegiem jsme se rozhodli s našimi velmi specifickými požadavky oslovit jednu z nejrenomovanějších architektonických kanceláří v Norsku.“ , podotýká člen DNT Svein Arne Brygfeld. Zda se to známému architektonickému týmu z JVA architects povedlo, posuďte sami.

Exteriérová povaha objektu je inspirována zdejší krajinou. Přenesený tvar objektu připomíná strmé horské vrcholky. Atypický koncept tvůrci dodrželi také v úrovni oken, kterému vévodí největší lichoběžníkové. Minimalistickou fasádu dotváří 32 milimetrů tlustá dřevěná prkna z místního smrku. Chata není zajímavá jen exteriérem, ale také technologickým provedením. Využito bylo moderní superdifúzní hydroizolace, odolné asfaltové membrány nebo solárních článků pro výrobu energie. Jak už je u severské architektury obvyklé, objekt byl navržen velmi šetrně vůči životnímu prostředí. Tepelné mosty jsou výrazně minimalizovány. Rekuperace tepla je pro daný typ stavby samozřejmostí. Chata dokáže využít tolik energie, kolik si daná skupina turistů žádá.

Velké okno nabízí nejen úchvatný výhled, ale také spoustu užitečných solárních zisků.

„Stavba byla navržena tak, aby odolala nepřízni počasí a dynamicky komunikovala s okolím. Má připomínat obrovskou starou zvětralou skálu, jež dominuje okolí, ale zároveň do něj nádherně zapadá. Na naši chatu bude celoročně útočit silný vítr a v zimě bude kolem dokola padat sníh. Chtěli jsme stavbu, která odolá přívalům sněhu a zároveň poskytne návštěvníkům možnost užít si nádhernou scenerii, která chatu obklopuje, z pohodlí vytopeného interiéru.“ (autorská zpráva).

V interiéru převládá dřevo v kombinaci s typicky norskými sytými barvami.

Skandinávie tady dýchá v každém detailu.

Poznáváte tyto vzory polštářů?