Koupelny všech barev

Laura Kučerová
20. Červen 2015

      Renovujete a přemýšlíte, jaký obklad zvolit - velké či malé dlaždice a jakou barvu? Jednobarevné či pestré? Netradiční nábytek nebo jen tak něco, co splyne s okolím?

 

      Abyste si mohli určit, co je právě pro vás to pravé ořechové, nabízíme vám hrubý souhrn rozdílných koupelen. Ty slouží jako náměty, ze kterých můžete vycházet pro vaše realizace. Nejenže každý odstín působí zcela odlišně. Taktéž záleží, jakým způsobem je zakomponován do celkového konceptu. Úzký proužek a jednolitá plocha určitě vyzní pokaždé jinak. Doplňky a úložný prostor mohou být tvarově sladěny anebo naopak působit zcela nekonvenčně.

Bílá

 

      Obecně je chápána jako symbol čistoty. Díky tomu se velice často používá v souhře s prvky, jež utvoří důraz na něco výrazného, co vystupuje z hladkého povrchu. Pro vyznavače minimalistických stylů ale naprosto postačí použití pouze bílé barvy, bez jakékoliv kombinace. Naopak pro dodání určitého kontrastu je nejtradičnější použití bílá – černá.

Šedá

 

      Předcházející stupeň v odstínech černé. Je symbolem všednosti a obyčejnosti. Proto je vhodné použít neobvyklé elementy – mozaika, originální linie či lesklé povrchy, které upoutají naši pozornost.

Přírodní odstíny

 

      Hnědá je znázorněním masivu či půdy. Vnáší přirozenost a útulnost. Keramické dlaždice mohou stylizovat strukturu dřeva, pro náročnější je možnost použití odolných desek z akátu nebo modřínu. Proutěné košíky pro odkládání nezbytností pak už jen podtrhnou celkovou atmosféru.

Červená

 

       Je provokativní. Přimícháním tmavších tónů dostaneme smyslnější a oku lahodící koupelnu. Vínová ještě o to více vystoupí při kombinaci s krémovou anebo bílou. Nemusíme se ale pouze omezovat na barvu dlaždic. Rám zrcadla, ručníky, nádoby na mýdlo a kartáčky na zuby, či pohledová dvířka skříněk.

 

      Jistým přechodem mezi následující barvou je barva losová, jež je populární nejen v textilním odvětví. Působí ale stále jako netradiční a luxusní.

Oranžová, žlutá

 

       Jasné, veselé odstíny, které rozzáří i tu nejchladnější místnost. Měli by být ale také používány velice s rozvahou, jejich nadměrná zářivost až křiklavost by mohla znepříjemnit pobyt v místnosti.

Fialová

 

      Osobitá a noblesní. Velké dlaždice ozvláštní úzké proužky, které jsou zakončeny v celistvé mozaice, do níž byla vsazena oválná či hranatá vana. Na tyto rozmanité tóny dále navazuje pastelová zeď, zakončená bělostným stropem.

Modrá

 

      Od klasické námořnické se můžeme raději přenést k tyrkysové, která je více svěží a díky kapce přidaného odstínu zelené nepůsobí tak chladně.

 

Zelená

 

      Jednolitá pastelová plocha z drobných dlaždiček je v naprostém kontrastu k zářivému umyvadlu. Střídmost zde pak dodává tmavě hnědé odclonění sprchového koutu a samotná podlaha.