Když se spojí starobylý vzhled s luxusem...

Laura Kučerová
19. Květen 2017

Kousky ze starožitnictví, nábytek po prarodičích, kachlová kamna či původní krbová římsa. Těchto unikátů se nemusíme vzdávat jen proto, že chceme vytvořit moderní design interiéru. Ba naopak. Právě takové „perly“, co už mají něco za sebou, mají své neobyčejné kouzlo a dokáží vnést něco neobvyklého, co nás hned na první pohled uchvátí. A není se ani čemu divit. Vždyť už mají toho tolik za sebou, skoro jeden lidský život…

 

Jakým způsobem ale pracovat s takovým materiálem? Rozhodně velice šetrně a decentně. Je důležité mít určitý cit pro skloubení zdánlivě neslučitelného. Pojmout rustikální styl tak, aby vypadal honosně. Nechat vyniknout hrubou texturu dřeva a užití barevnosti v přírodních tónech je základ. K tomu se navíc bezvadně hodí kůže či hrubý textil jakožto potah sedacího nábytku.

 

obývacích pokojích zaujímá dominantní místo velká sedací souprava, ladící ke koberci s dlouhým vlasem nebo k umělé kožešině. Police a skříňky by měly být zhotoveny z masivu, nejlépe z hrubého dubu. Ale největším klenotem by měl být krb, pokud tuto dispozici dům nabízí. Samotnou třešničkou je pak už jen dostatek úložného prostoru pro knihy a černobílé fotografie či umělecká díla na stěnách.

 

Celým bytem prochází jednotnost, takže nás už ani nepřekvapí, že jídelní stůl je opravdovým skvostem. Vyřezávaný z kusu dřeva nebo netradičně restaurovaný starý kus nábytku. Židle pak jen zcela nenuceně doladí celkový koncept.