Kamenný dům se současným designem uvnitř

Ondřej Bělica
20. Srpen 2015

Soukromý obytný dům, původně určen pro konzervaci, byl redesignován a byl zasazen do nového kontextu starého města Safed. Celá čtvrť je tvořena pavučinou mohutných kamenných domů, které nyní dostávají novou náplň a s ní i novou životní mízu. Můžeme zde sledovat aktuální dialog mezi starým a novým, tradičním a moderním, zachováním a obnovou.

 

Budova z kamenného zdiva je postavena ve tvaru hebrejského písmena "Chet", dále je jeho součástí přilehlé venkovní a vnitřní nádvoří. Ve své původní formě obsahuje pět úrovní. Nejnižší z nich funguje jako sklep k archivaci vína, následují tři patra obytné zóny a nejvyšší úroveň domu tvoří série balkonů a venkovní terasa.

 

Důležitou rolí také hraje kontrast mezi privátním a veřejným prostorem. Kámen svou tektonikou poskytuje širokou paletu možností jak do tohoto prostředí zasadit nové materiály a jejich design.

 

Představte si že takto dokážeme pracovat s historickými objekty i u nás. S pokorou, odvahou a dobrým vkusem...!

Celý dům je propojen převýšeným atriem, které obsahuje schodiště spojující všechna podlaží. Kamenný prostor je vyplněn nejnovějšími doplňky a nábytkem. Dá se říct, že původní části domu se stávají pozadím pro nový, moderní způsob života. A to se všemi jeho potřebami i estetickými nároky.

Denní světlo vstupuje do celého prostoru skrze podlouhlý střešní světlík. Prosklené vertikální plochy pak distribuují světlo dále až do samotných pokojů. Ať už jste v jakékoli části domu, máte stále přehled o tom, co se děje uvnitř.

 

V místním horkém klimatu fungují hmotné kamenné zdi jako přirozený regulátor teploty, a to tak že obytný prostor ochlazuje.

Na tomto snímku vidíme nádherný detail, kde probíhá skloubení historie a současnosti. Nové myšlení a nové materiály se však nesnaží egoisticky vystoupit napovrch. Naopak. Například staré kamenné schodiště je pouze potaženo stuhou moderního materiálu. Před tímto prvkem pak visí nenápadná, minimalistická série svítidel.

Ve spodním patře se nachází klenutá chodba, která se v zadní části, za skleněnou plochou, přeměňuje v koupelnu a toaletu.

Ložnice je také vložena do klenutého prostoru s lunetovým oknem, které vytváří příjemné bazilikální osvětlení. V přední části pokoje je postaven malinký pult s umyvadlem.

 

Vše je uzavřeno za polomatnou skleněnou zástěnou.