Jeskynní sauna s výhledem na jezero

Luci Bečková
19. Únor 2018

                                                                            Grotto Sauna

                                                                 (v překladu Jeskynní Sauna)


Autor projektu: PARTISANS

Tým: Alexander Josephson, Pooya Baktash, Jonathan Friedman, Betty Vuong, Shamir Panchal, Ivan Vasyliv, Nathan Bishop 

Klient: Soukromý

Rozloha: 73 m²

Typ budovy: Obytná, Experimentální

Místo: Gruzínská zátoka, Toronto, Kanada


         Tato jeskynní sauna je kombinací starodávného řemeslného zpracování a novodobého udržitelného rozvoje. Vznikla za pomoci nejmodernějšího software a výrobních technologií. Je doslova "vytesána" do prostoru. Je smyslovým zážitkem a zároveň sofistikovaným cvičením ve stavební vědě.

 

        Samotný návrh vzdává hold extrémním končinám severní kanadské krajiny. Modré vody jezera Huron - nacházející se severně od Toronta - doplňují své majestátní okolí a nabízí snovou lokaci pro odpočinek. Smyslné prostředí, nádherné barvy a klidná krajina pokorně přivádí dočasné návštěvníky do této harmonie, která přesahuje lidské možnosti. 

 

        Místo bylo v podstatě historický skalní útvar. Po promyšleném výzkumu byly jako inspirace zvoleny Grotta - jeskyně se zajímavými útvary. Ty mohou být jak přírodní, tak umělé, a jsou zakotveny hluboko v zakřivených tocích. Objeví je tedy jen lidé mající zálibu v cestování.

 

       

        Jeskyně mají trvale udržitelnou strukturu, která dává základ úspěšné metodě pro řešení náročných architektonických projektů v odlehlých a ekologicky citlivých oblastech. Plocha byla digitálně naskenována k vytvoření velice přesného 3D modelu. Z něj pak bylo možné správně umístit strukturu tak, aby měla minimální vliv na prostředí a přitom byl zachován ideální výhled na západy slunce. Spolupráce na prototypech a frézovacích metodách probíhala s přímým partnerem, MCM Inc.

 

 

        Jednoduchý, ale důstojný exteriér je postaven z ohořelého cedru. Dodržení zásad Japonského Shou Sugi Ban mu dodává "zvětralý" vzhled - je to, jako by zde byla sauna skryta po celá staletí. Naopak, zakřivený interiér napodobuje vlny Huronského jezera a zrcadlí měkký, zvlněný skalní povrch, který zde byl po miliardy let. Díky světelné záři odrážející se v interiérovém dřevě má návštěvník sauny pocit, jako by mu slunce posílalo polibky. Zároveň je však celá sauna jaksi skryta před okolním světem v závoji intimity. 

 

         Když se zde členové týmu PARTISANS sešli s klientem, aby prodiskutovali vzhled a konstrukci potenciální sauny, věděli, že nejvýraznější výzvou bude vytvoření volně stojící struktury, která okolí nejen respektuje, ale přímo z něj vyzrává. Ode mě mají tvůrci velký respekt. Svůj úkol splnili dokonale.