Jak si dobře zařídit koupelnu - 12 praktických rad od designérky

Inna J. Serba
14. Únor 2017

Vše, co ve finále od dobré koupelny potřebujete, je funkční umyvadlo, vana a/nebo sprcha, WC a dostatek prostoru. Vše ostatní je už bonusem navíc, který bychom si chtěli dopřát. A pokud nám to naše možnosti a možnosti místnosti dovolí, zde je pár designérských rad, jak svou koupelnu dovést k dokonalosti.

 

  1. Dvojitá umyvadla

Není snad nic nepříjemnějšího, než když ráno pospícháte do práce a musíte se při čištění zubů s partnerem či dětmi střídat. Dvě umyvadla v koupelně, pokud nám to prostor dovolí, už nejsou luxusem, ale dobrým pomocníkem, jak si ráno ušetřit čas i trochu nervů.

  1. Pákové či bezdotykové baterie a vestavěný dávkovač mýdla

Páková baterie je dnes již standardní záležitostí, většina lidí jí dává přednost před tím, než aby museli regulovat teplotu i množství vody dvěma kohoutky. Ještě o něco chytřejším řešením jsou už dnes baterie bezdotykové, stačí se přiblížit rukou. Zabudovaný dávkovač mýdla vedle baterie vám ušetří místo.

  1. Nahý sprchový kout

Jsou lidé, kteří ovládají stěrku a jsou ochotni po každé sprše stírat skleněné dveře sprchového koutu, další touto schopností nedisponují. Pokud nestojíte o to, mít zbytky mýdla a skvrny od vody neustále na očích, řešením jsou sprchové kouty bez zástěny. Ovšem, tato varianta se hodí do většího prostoru nebo je vhodné nainstalovat místo skla jednoduše sprchové závěsy.

  1. Závěsné WC

Říkáte si, toto přeci není žádná převratná novinka. Závěsné WC je praktické – zabere méně místa a dobře se v místě uklízí. Při instalaci bude potřeba vykonat více práce se zadním panelem, ale ve výsledku je to velice dobré řešení.

  1. Samostatné WC

Ano, ještě pokračujeme s toaletou. Často se stává, že je WC umístěno přímo v koupelně. Šetří se tak především místo. V mnoha evropských zemích, stejně jako třeba v Austrálii nebo Japonsku, jsou toalety v oddělené místnosti, ale ve Spojených státech je to opravdu rarita.

 

U nás jsou oddělená WC běžná, největší výhodou je samozřejmě dostatek soukromí. Pokud nemůžeme zařídit zcela oddělenou místnost, můžeme zkusit WC dostatečně oddělit od zbytku koupelny.

  1. Vytápěné podlahy

Udělejte si v rozpočtu místo pro pořízení podlahového topení. Především v koupelně a tam, kde je dlažba nebo celkově studenější prostředí, se taková investice rozhodně vyplatí.

  1. Minimum spár

Kdo říká, že koupelna musí být zákonitě obložená obklady a dlažbou? V takovém případě musíte počítat i s udržováním spár. Ve vlhkém prostředí, především u sprchových koutů nebo vany, se jednoduše může objevit plíseň. Zajímavým materiálem v koupelně se může stát například beton nebo i vlnitý plech. Především u plechových panelů jim musíme věnovat speciální pozornost, zvláště pokud nechceme rezavé zdi.

  1. Správné osvětlení

Dobré osvětlení v koupelně je základ. Nejlépe ho docílíte přirozeným denním světlem. S oknem v koupelně šetříte i energie, navíc je to pěkný estetický doplněk. Do koupelny se hodí okna s tónovanými skly, která propouští dostatek světla, ale nejsou průhledná. Nástěnná světla kolem zrcadla a stropní svítidlo jsou základem.

  1. Šatna

Tento bod určitě nepatří mezi ty, které využije většina z nás. Je to ale takový příjemný bonus, pokud si to můžeme dovolit. Dostat se z ložnice do koupelny a z ní pak rovnou do šatny je prostě skvělé.

  1. Správné odvětrávání

Každá koupelna by měla být správně odvětrávaná, proto na systému větrání nešetřete. Je to prevence proti plísním a také vám to ušetří například i malbu v místnosti, která se bez velké vlhkosti nebude odlupovat. Celkově vysoká vlhkost škodí celému zařízení koupelny.

  1. Osobitost

V neposlední řadě je samozřejmě důležité, abyste se do projektu pustili osobitě, měl by se v něm projevit váš vkus a individualita. Můžete se řídit všemi návody na dokonalou koupelnu a ve výsledku taková nebude, pokud do ní nevložíte čistě něco svého. Toto pravidlo platí pro všechny projekty spojené s designem a rekonstrukcí. Nechte se inspirovat, ale řiďte se sami sebou.