Jak proslunit interiér? Pozvěte si slunce přímo domů

Inna J. Serba
19. Prosinec 2017

Následující rekonstrukce proběhla v jednom z panelových domů v Brně Žabovřeskách. Majitel bytu se spolu s architektonickým studiem Magion Architekti dohodli na rekonstrukci koupelny, předsíně, šatny, kuchyně a obývacího pokoje. Realizace proběhla na etapy, v té první byla zrealizována předsíň, koupelna a kuchyň. Foto Jakub Jurdič.

V předsíni a kuchyni je položena nová vinylová podlaha v odstínu světlého dubu. V celém bytě jsou také nové dveře s obložkovou zárubní v odstínu buku. Dveře do obývacího pokoje a ložnice byly zvoleny s proskleným pruhem, aby byla chodba alespoň trochu prosvětlena přirozeným světlem.

V kuchyni došlo ke změně v umístění kuchyňské linky oproti původnímu stavu. Došlo také k zazdění nepotřebných dveří do obývacího pokoje. Oběma zásahy se získalo více místa pro kuchyňskou linku tvaru "L", která v sobě integruje i myčku nádobí a pračku.

 

Kuchyň je navržena v barvě buku, žluté a bílé. Cílem bylo byt prosvětlit a použít příjemné teplé odstíny. V kuchyni je umístěn jídelní stůl pro 3 osoby v barvě buku. Výrazná žlutá barva dodává celé místnosti energii a prosluněnost.

Původně se v bytě nacházela stará umakartová koupelna a samostatné WC. Koupelna byla nově vyzděna a spojena s toaletou. Požadavkem majitele bylo umístění vany. Koupelna je poměrně malá a proto byla zvolena zaoblená vana, která poskytuje dostatečný komfort a zároveň zabírá méně místa.

 

Nad vanou je umístěna výškově nastavitelná tyč pro sprchovou hlavici. Vana může pohodlně sloužit i pro sprchování. Koupelna je laděna do hnědých a béžových tónů a je jemně dosvětlena proskleným pásem z luxfer, který propouští světlo z kuchyně.