Jak navrhnout dětský pokoj, který roste s vašim dítětem

Kristián Baláž
17. Březen 2015

Naši mladí potomci, jsou notoricky známí pro svůj neustále měnící se vkus z minuty, na minutu. To je však v pořádku. Přeci jsou to děti, a snaží se pouze najít, kým jsou. Neustále měnit a aktualizovat dekoraci, podle stále měnícího se vkusu, se po nějaké době bude zdát, tak trochu vyčerpávající, nemluvě o ceně. Těchto pár tipů, by vám mělo usnadnit neustálé frustrace, ušetřit, a pomoci vašemu dítěti se vyjádřit, kým opravdu je. 

Když máte malé dítě, je snadné ho uspokojit malebnými dětskými položkami. Samozřejmě jejich roztomilost převýší hodnotu životnosti. Poté co vaše dítě vyroste, opět se ocitnete v obchodě. Teprve poté uvidíte nábytek, který mohl uspokojit jeho potřeby v dřívějším věku, ale také by jej dokázalo uspokojit v nynějším věku. Taková dětská kancelář, nebo větší šatník, než-li pár šuplíků, rozhodně vydrží déle. Přeci jenom děti neustále rostou, mají další a další nové potřeby. Pokud je dostatek místa, nejlepší volba by byla pořídit manželskou postel, aby jste se vyhnuli frustracím typu ,,Můj syn si chce pozvat kamarády, přeci je nenechám spát na zemi'', je to vynikající řešení jak uspokojit své dítě v případě přespání hosta/hostů.

Vynechte myšlenku na standartní přebalovací stůl, a vsaďte spíše na komodu, nebo stůl. Kdykoliv na ní můžete položit polstrovanou přebalovací podložku, a v pozdějším věku tento nábytek může používat, na plnění domácích úkolů, jakmile začne škola. Také samozřejmě nesmíme opomenout postel. Dejte přednost posteli, která v sobě ukrývá úložný prostor. Skladování pomůže pokoji vypadat svěže a čistě, a vám usnadní práci s nekončící zásobou hraček. 

V každém projektu existují oblasti, od kterých čekáte, že vydrží ve zkoušce času - nábytek, podlahové krytiny, odstíny barev. Namísto malování dětského pokoje barvami, jako je pastelově růžová nebo modrá, vyberte barvu, která je teplá a příjemná. Pokud jde o neutrální prvky, tak dobrým pravidlem je cena. Pokud položka, kterou zakoupíte je ohledně ceny vysoká, ujistěte se, že vaše dítě tuto položku nebude cítit zastarale v krátkém čase. V opačném případě, by to pro vás znovu znamenalo brzké navštívení obchodu. 

Dětský pokoj by neměl mít od osobnosti, nějak moc zvláště daleko. Je to jejich osobní prostor, který považují za své království, a tím by mu mělo usnadnit a podpořit ho ve vyjádření, kdo je. Proto si s vašim dítětem pravidelně povídejte a nechte ho, aby se vám vyjádřilo. Nechte ho se zapojit do realizace jeho království, neboť je to prostor, kde se musí cítit bezpečně, příjemně, a jako doma. 

Pokud se jedná o děti, není nic trvalé. Každou chvíli mění své oblíbené jídlo, hračky, styly, zpěváky, zájmy tak snadno, jako se mění počasí. Proč by tedy měl být design království vašeho dítěte vyjímkou? Musíte být připraveni na příchod žádostí o změnu, a plně jim otevřít okno.