Geszeft: Boutique + Bistro

Ondřej Bělica
24. Listopad 2018

Polské designérské duo Joanna Wołoszyn and Daria Barnaś propojilo módní butik společně s příijemným bistrem. Tento hybridní přístup se pomalu stává velkým trendem. Náplní obyčejných prostorů se stávají rozmanité kombinace funkcí. Svým vzájemným propletením tak vznikají zajímavé nálady a situace. Geszeft se nachází v centru Katowic a jeho koncepcí je interpretace identiti a tradice Slezské oblasti v novém, moderním pojetí. Projevuje se zde například lokální zažitý přístup k úpravě povrchů a typická pastelová barevnost. Prostorové řešení a vysoká úroveň všech detailů dělají z tohoto projektu unikát.


 Kolikrát v životě jste si kupovali džíny se svým oblíbeným drinkem v ruce?

Prodejní převýšený prostor je otevřen velkými okny přímo do ulice. Zdi mají strukturu staré opadané omítky. Ta vytváří jemné pozadí pro designové vybavení komerčního prostoru. Nápadné, tmavé okenní rámy společně se širokým parapetem a radiátory postupně přecházejí k decentním dřevěným objektům, určeným k prezentaci módních novinek.

Při prohlížení oblečení vás láká k posezení kavárna, jejiž výhled je orámován okrovým strukturovaným ostěním. Příjemná je i kombinace obnažené instalace a precizně orámové nástěnné grafiky. Retro bicykl spolu s oblečením dodává atmosféře prodejny uvolněný nádech.

Nebojte se nedokonalostí! Vyzdvihněte je a dovolte jim stát se těžištěm vašeho prostoru.

V tomto případě má oprýskaná zeď kouzlo nejednotného pozadí. Subtilní policový systém propojuje celou stěnu a různobarevné knihy celé kompozici dodávají život.

K prezentaci zboží designéři navrhli rastrový policový systém složený s vysokých dřevěných dílů tmavého dřeva. V pozadí se opět objevuje kresba oškrábané omítky.

Samotné bistro je tvořeno rohovým barem, který vyčnívá ze stěny opatřené nátěrem, který funguje stejně jako tradiční školní tabule. Nedílnou součástí baru jsou barové stoličky, které v tomto případě představují subtilní sedátka, jejichž tvar vycháí z ergonomie.

Součástí bistra je také čítárna, kde je k nahlédnutí i prodeji současná polská literární produkce. Knihovna je vyřešena jako zavěšený policový systém se skrytým uchycením. 

Pohled zvenku přehledně odkrývá celý sortiment butiku i kavárny. Kolemjdoucí je náladou interiéru doslova lákán dovnitř. A když se vám zrovna nechce nakupovat, strávíte nějakou chvilku v pohodlné kavárně.