Dřevo v koupelně?!

Ondřej Bělica
16. Srpen 2015

Tento prostor, domov vodního elementu, není určena pouze fyzické hygieně. Koupelna by měla sloužit pro očistu těla i ducha.

Už odzvonilo časům, kdy jsme se sprchovali za sádrokartonovou příčkou bytového jádra schovaného za zády kuchyňské linky.

 

Dřevo a voda k sobě navzájem dokonale patří!

 

Toto pojetí v kombinaci s dřevěnými prvky dokáže zhodnotít tento prostor a nabídnout maximální uvolnění a relaxaci. To vše s vonnou esencí  vyvolanou dotekem vody se dřevem.

Koupání s výhledem do přírody! Interiér je téměř celý potažen lakovaným dubovým dřevem, které přechází do horizontálních výstupků sloužících jako poličky. Ústředním motivem se stává keramická vana oblých tvarů, usazena na mohutných dřevěných nohách. Otevření do krajiny vtahuje celou místnost ven a naopak. Pro zachování intimity je důležitá orientace výhledu, nejlépe do vlastní nebo divoké přírody a nad ůŕovní očí.

Tato malá koupelnička, vysoko v horách, je součástí víkendové chaty. Na první pohled vypadá jako primitivní dřevěná bouda.

Právě naopak! Jedná se o plně vybavenou koupelnu s elektrickou energií, teplou vodou a kuchyňku. Co víc si přát než-li koupel pod vzrostlými kmeny horských stromů?

Minimalistická koupena pracuje s přechodem dřevěné podlahy do struktury vodní nádrže. Ta dále postupuje ve formě masivního pultu, na který je navlečeno bílé keramické umyvadlo. Opět se zde vyskytuje velký průhled do exteriéru, který je neodmyslitelnou částí prostoru.

Dřevo může být skvělým doplňkem i v současné architektuře. Úžasně doplňuje moderní materiály jako je keramika, nerez a sklo. Dřevěná podlaha báječně slouží ke styku s vodou. Mezera mezi lamelami může fungovat jako důmyslný odtok. 

Dřevěné hygienické jádro uprostřed loftu! Jedná se o minimální uzavíratelný koupací prostor. Už jen samotná textura dřeva způsobuje uklidňujicí účinky.