Debrecen house

Ondřej Bělica
10. Červen 2015

Mezinárodně uznávaný maďarský ateliér Spora architects zrealizoval v Debrecenu rodinný dům, který je hmotově velmi čistý a zároveň oplývá prostorovou bohatostí. Silnou stránkou projektu je transparentní hlavní fasáda a nad ní téměř levitující plochá střecha. Ta přesahuje obytnou část objektu a velmi jemně zastřešujě vysunutou dřevěnou terasu. Tato kombinace nabízí příjemný přechod exteriéru do domu. 

Dům je pevně posazen svou přístupvou severní stranou. Směrem do zahrady se celá konstrukce odlehčuje, pozvolna se rozplývá a proniká do okolního exteriérového prostoru.

Pro večerní posezení je tato krytá terasa ideální. Skrze visutou konstrukci můžete s radostí pozorovat hvězdné nebe.

Celou hmotu přísně proniká štíhlý vertikální prvek, který se v celé kompozici stává dominantním.

Jedná se o komínové těleso, které připomíná pradávnou podstatu lidského obydlí, kde centrum domova představoval rodinný oheň.

Obývací pokoj se nachází v těsné blízkosti kuchyně. Svým výhledem je orientován přímo ke kryté terase. Železobetonovou krustu osvěžují světlé architektonické hmoty, které vizuálně popírají tektoniku domu. 

Velkorysá kuchyně je v přímém kontaktu s venkovním prostředím. Materiálově je laděna v bílém odstínu s doplněním kuchyňské linky nazelenalou plochou. Výrazným objektem je kosá hmota vystupující ze střešního světlíku. 

Doplnění pohledového betonu proutěnou zástěnou vytváří nejen nápadité stínění! Pochozí prostor okolo objektu se najednou stává přátelským. Přírodniny dodají chladnému výrazu domu jistou dávku přirozenosti.

Všimněte si postupného přechodu světla z interiéru do exteriéru. Autoři se záměrně vyhýbali striktně ukončeným nárožím. Domov tak nemusí být vymezen pouze neprostupnými stěnami. Domov totiž úzce souvisí také se svým bezprostředním okolím.

Prostorná koupelna s toaletou je oddělena lehkou transparentní zástěnou. Sprcha je však umístěna v zákoutí, které poskytuje příslušnou míru soukromí. Sprchový kout je řešen prostým vyspádováním keramické podlahy.