Co dokáže textura dřeva v kuchyni

Laura Kučerová
30. Duben 2017

Dřevo. Udržovatel životadárného elementu – ohně. Navíc jedna z nejzákladnějších stavebních látek vůbec. Bez něj by nebylo hudebních nástrojů, knih ani nábytku. Stromy nás doprovázejí životem. Ať už ve městě, či na vesnici. Mají své neopominutelné kouzlo, které můžete vnést i do vašeho interiéru, a to v podobě úchvatné textury.

 

Místnost máme vybranou – základ každé domácnosti, kde se odehrává kulinářské umění. Nyní se může zaměřit přímo na materiál. Dýha nebo masiv? První možnost je bezesporu levnější a variabilnější. Nynější trh nabízí nekonečné možnosti v barevných provedeních. Můžete se ale taktéž nechat inspirovat v použití imitace takové textury dřeva, která by se v případě nadměrné sukovitosti, smolníkům a trhlinám nedala použít. Další plus je, že si zachová svůj stálý odstín. I když se postupem času může stát, že se dýha začne odlupovat od poddýžky.

 

Dvířka z masivu jsou sice velice nákladnou investicí, za to je možnost je obrousit a znovu přelakovat. Zejména v případě, když jsou nadměrně používána, což pro veškeré vybavení v kuchyni určitě platí. Jemnější vzhled dodá buk, olše. Seskupení letokruhů naopak nechá vyniknout smrk a ořech.

 

Pokud se rozhodnete použít zrovna tento materiál, nemusíte se omezovat jen na skříňky. Pracovní plocha, stůl a židle v jídelně, místo obkladu z dlaždiček silná deska z masivu. Fantazii se meze nekladou. Navíc na zem můžete položit lino, vinyl, či dokonce plovoucí podlahu, která bude ladit se zbylým dekorem.