Červená: s lehkostí dodejme i Vašemu bydlení energii

Tereza Hrdličková
19. Červenec 2016

Barvy v interiéru nepoužíváme náhodně. S těmi výraznými se navíc musí pracovat velmi opatrně a především volit střídmě jejich kombinace s ostatními. Na první pohled samotný výběr může vypadat sice jednoduše, ale ne vždy to musí dobře dopadnout. Přesto Vás žádám, aby jste se jich již předem nezříkali.

 

Červená sama o sobě symbolizuje lásku, oheň a sebevědomí. Celkově povzbuzuje a dráždí naše smysly. Její působení je skutečně intenzivní a je zapotřebí ji skutečně používat velice uvážlivě. S několika radami to ale hravě zvládnete. 

Červená působí po ránu nejen jako životabudič, ale také stejně jako oranžová barva i povzbuzuje chuť k jídlu. Proč s ní nezačít právě ve Vaší kuchyni? Opravdu není nic jednoduššího než ji použít jako doplňkovou barvu pro Vaše barové stoličky a osvětlení. 

Pokud bychom se ale rozhodli pokročit dál, zkuste si část stěny natřít na výraznou rudou. Krásně tím vymezíte jídelní prostor. Výmalba ale nebude působit těžce, jelikož zbylé stěny ponecháte sněhově bílé. 

Kontrast červené a bílé je celkem výrazný, ale v minimalistickém interiéru naprosto skvělý. Tato kombinace dokresluje perfektně atmosféru bez velkých příkras a detailů. Pokud bychom ale i tak chtěly zjemnit tento rozpor, můžeme použít více šedé. 

Pro větší odvážlivce může být perfektní volbou právě červená kuchyňská linka. Ta přináší opravdové vzrušení z kulinářského zážitku. Téměř nás láká si v jakoukoliv denní dobu skočit pro nějakou laskominu. 

Nezapomínejme ani na ostatní tlumenější, zemitější odstíny červené jako je cihlová nebo terakotová. Obzvláště v ložnicích na ty výrazné, krvavé dávejte pozor. Na celých stěnách bych ji doporučila v pokojích s vyššími stropy. Vhodně zvolte především barvu podlahy, která by v ideálním případě měla být tmavá nebo hodně světlá. 

Oblékněte do rudé i místo Vaší intimní očisty. Bílou koupelnu skvěle rozsvítí. Porozhlédněte se a pečlivě vyberte ty nejsytěji rudé kachličky, které zrychlí Váš tep. 

Pokud se rozhodnete neaplikovat tuto barvu na velké plochy v místnosti, vyzkoušejte jak na Vás bude působit rafinovaná kombinace dlouhých červených závěsů a sedačky ve stejném odstínu. 

V dětských pokojích se nebraňte ani kombinaci s dalšími základními barvami jako je modrá a zelená. Právě tyto barvy naše oči vidí nejvýrazněji. Červenou bych v tomto případě použila pouze pro doplňky, které přímo neovlivní prostorové vnímaní místnosti. 

Nás mozek okamžitě z barev vyhodnocuje emoce. Proč toho tedy nevyužít již při návrhu "obálky" domu. Oživme celou fasádu a učiňme "oka" architektury dominantou celé budovy, která přidává na monumentalitě.