Byt ve znamení modrozelených detailů

Luci Bečková
10. Srpen 2015

        Ve svém posledním článku Výrazná barva prostupující celým interiérem jsem vám představila dva byty, které jsou skrz naskrz prostoupeny živou barvou. Vášnivá červená dodávala prvnímu nájemnímu bytu smyslnost a energická žlutá zase druhý prostor rozveselovala. Dnes se necháme ovládnout vznešenou tyrkysovou. 

 

        Nazelenalá nebo modřejší, světlá či sytě tmavá - jakou variantu tyrkysové si do interiéru zvolíte, záleží pouze na vašich preferencích. V každém případě platí, že modrozelená barva je dobrou volbou pro výmalbu míst určených především pro odpočinek a relaxaci. Uvolňuje totiž stres a pyšní se uzdravujícím a zklidňujícím účinkem. Ve své světlé podobě evokuuje barvu jasné oblohy a dokáže opticky zvětšit malý prostor.

 

        Dle učení Feng Shui je spojována s prvky "voda" a "dřevo". Právě proto výborně ladí s dřevěnými doplňky, rostlinami a prvky vody, jako jsou akvária, fontánky či bazény. Dle tohoto rozdělení je vhodné umístit tyrkysovou barvu do východní, jihovýchodní a severní části domu. Také do všech ostatních místností však bude vnášet čistou eleganci a příjemnou atmosféru. 

 

 

        Mladý pár, pro který byl tento byt navrhnut, měl jasný požadavek. Interiér se měl barevně a stylově odlišit od jejich posledního bytu, který byl řešen v zemitých a tmavých odstínech. V návrhu se proto primárně objevuje šedá v kombinaci se světlým dekorem dřeva, bílými lesklými plochami a akcentující modrozelenou barvou. Ta prostoru dodává jiskru a vzdušnost. Výsledkem je kombinace přírodního a moderního stylu, doplněná ženskými prvky.

 

     

        Byt je díky velkému oknu na terasu dostatečně prosvětlený a slunečný. Obývací místnost je spojena s kuchyní a vzhledem ke své otevřené dispozici nabízí dostatek prostoru pro relax, vaření, stravování, ale také společenský život. Veškerý nábytek je materiálově sladěn a proto interiér působí celistvě. V ložnici se mimo postele a velké vestavěné šatní skříně našel také prostor pro praktický toaletní stolek.

 

 

        Dle učení Feng Shui je tyrkysová barva spojována s prvky "voda" a "dřevo". Právě proto výborně ladí s dřevěnými doplňky, rostlinami a prvky vody, jako jsou akvária, fontánky či bazény. Dle tohoto rozdělení je vhodné umístit tyrkysovou barvu do východní, jihovýchodní a severní části domu. Také do všech ostatních místností však bude vnášet čistou eleganci a příjemnou atmosféru. 

 

 

        Druhou inspirací je pár fotek z 3-pokojového bytu pro mladý manželský pár a děvčátko ve věku 5let. Na úkor chodby se zvětšila koupelna a kuchyně. Tímto zásahem však vznikl prostor pro integrování pračky do kuchyňské linky a tedy zvětšení užitkové plochy v koupelně, kde právě tato pračka původně byla umístěna. Ke zmenšení pracovní plochy a úložných prostor v kuchyni nedošlo. Právě naopak. Kuchyňská linka je navržena převážně ve světlých odstínech proto, aby se již tak malý interiér opticky rozšířil.

 

        Ložnice je podobně jako kuchyně řešena ve světlých odstínech. Převážuje bílá v kombinací s akcentující modrou barvou použitou nejen v doplňcích. V koupelně je například umístěn stylový radiátor, který je nejen praktický, ale také plní designovou funkci.

 

         Někdo ji vidí jako modrou, jiný bude zase tvrdit, že je to zelená. Jednomu připománá klidnou vodní hladinu, druhý z ní cítí divoké tropy. Tyrkysová je prostě barva plná hravosti. V interiéru vás bude zaručeně bavit!