Aby barvy v interiéru nekřičely - 10 jednoduchých rad, jak na to

Inna J. Serba
9. Únor 2017

Když se řekne barevný interiér, často nás může přepadnout představa sytých křiklavých odstínů zelené, červené, oranžové nebo fialové od podlahy až ke stropu, jelikož se takové interiéru opravdu vyskytují. Při správné práci s barevnou paletou a výběrech vhodných odstínů se ale nemusíte bát, že by na vás váš interiér doslova křičel. Naopak, barvy mohou navodit tu správnou finální atmosféru a náladu vašeho domova.

 

1. Neutrální mix

Vsadit na neutrální tóny je ten nejjednodušší způsob, jak začít s přidáváním barev do interiéru. Neutrální odstíny šedé, béžové, bílé a černé dodají okamžitě bohatý vzhled, aniž byste museli použít nějaký výrazný akcent. Pokud vsadíte na mix několika neutrálních tónů, váš byt ihned ožije.

2. Kovy

Kovové akcenty, zejména zlaté a další teplé odstíny jako mosaz či bronz, hrají další důležitou roli v rozšiřování barevného schématu interiéru, aniž by ho moc přetížily. Tyto tóny dodají barevné paletě hloubku, aniž byste je museli použít jako hlavní barvu.

3. Námořnická modř

Odstíny modré jsou možná jedny z nejvíce neutrálních tónů, jelikož se s modrou barvou denně setkáváme v přírodě. Není tedy divu, že ji často volíme do našich interiérů, protože nám připadá přirozená. Námořnická modř neboli navy, i když je to tmavý odstín, je obzvlášť neutrální a nikdy nevyjde z módy. Pro rozšíření barevné palety je tedy ideální.

4. Světle zelená

Tlumené odstíny zelené jsou další neutrální škálou barev, které nás obklopují v přírodě, tudíž jsme na ně zvyklí a nemusíme se bát je mít v interiéru. Navíc zelená barva působí uklidňujícím dojmem a skvěle se hodí například do ložnic či dětských pokojů.

5. Mentolová

Pro ještě svěžejší a modernější ráz svého interiéru zkuste zvolit světlou mentolovou (odstín mezi modrou a zelenou), která působí až jako šedá. V kombinaci s dřevěným nábytkem nebo bílou barvou působí obzvlášť výrazně.

6. Sladěné tóny

Pro ty z vás, kteří se nespokojí s jednou barevnou paletou, ale chtějí si dopřát více barev, je ideálním řešením výběr sice odlišných barev, ale ve stejné tepelné škále. Budete tak mít několik barevných akcentů, které ale k sobě budou vzájemně ladit. Vyberte si několik barevných palet, přiložte je k sobě a barvy na stejné úrovni se nebojte zařadit do svého interiéru. Stačí dvě až tři a výsledek je zaručen.

7. Květiny

Pokud přeci jen preferujete minimalismus nebo milujete bílou, pro osvěžení a oživení vám krásně poslouží květiny v interiéru. Nejen stále zelené v květináči, ale i barevné řezané květy ve váze ihned promění celý prostor a navíc, můžete jej libovolně ladit podle nálady, jak často se vám bude chtít. V kuchyni takové efektu snadno dosáhnete bylinkovými truhlíky. 

8. Sklo

Tónovaná skla v podobě váz, světel, lamp a podobně přináší živé a pestré barvy a přitom se hodí do kteréhokoliv prostoru. Jelikož je průsvitné, barva přirozeně prolíná a s pozadím i mění tóny použité v interiéru.

9. Polštáře

Polštáře a třeba i deky či přehozy jsou jedním z oblíbených a nejčastějších způsobů, jak barevně měníme náš prostor. Jsou snadno kombinovatelné, díky nim můžeme jednoduše přidat výrazný akcent v interiéru a snadno se dají měnit podle vaší nálady.

10. Vzory

Vzory na tkaninách jsou dalším skvělým způsobem, jak můžeme rychle celý prostor oživit a nabudit, když je v něm skutečně málo barev. Geometrické vzory, zvířecí nebo s kresbou dřeva, dobře doplní a přitom nepřehluší barevný celek. Kombinací vzorů, neutrálních tónů a například kovových prvků velice jednoduše vytvoříte pocit barevného interiéru, i když se v něm nevyskytuje žádný výrazný tón.