9 způsobů, jak vaši kuchyni oživit neb vše o barvách

Hedviga Nosáľová
25. Prosinec 2014

V jaké místnosti trávíme nejvíce času? Podle průzkumů je to právě kuchyně. Je to místo, kde se setkává celá rodina a přátelé. Místo, které by mělo vybízet ke správnému naladění a pozitivní atmosféře. 
 
Právě barvy hrají obrovskou roli v našem životě a v kuchyňi nevyjímaje. Prostor v nás musí evokovat inspiraci a chuť k jídlu. 

Představím vám 9 věcí, které jste jistě nevěděli, jak přidat barvu do nudné kuchyně. 

1. BARVA, KTEROU VYBERETE BY MĚLA BÝT "NĚCO Z VÁS"

Pokud jste šéfkuchař anebo nováček, který si chce rozšířit své kulinářské obzory, měli byste být velmi vybíraví, co se týče barev. Pokud jste to vy, kteří jsou v kuchyni pečeni vaření, dejte do toho "kus sebe". Ukažte svou kuchyni všem svým známým TOHLE JSEM JÁ. 

• Popřemýšlejte, která barva vás vystihuje? 
• Jaký typ osobnosti jste?

Jste vášnivý, milující - červená,
usměvavý - žlutá, oranžová,
chladný - šedá, tmavě modrá, 
flegmatický, uklidňující - zelená
svěží, snílek - světle modrá 
milující přírodu - písková, tmavší oranžová, hnědá
bujná fantazie, umělec - bílá, fialová, černá

Nechte, ať vás vaše osobnost vede k rozhodnutí.

2. BARVA, KTEROU SI VYBERETE NEMUSÍ BÝT NA CELÝ ŽIVOT

Hodně lidí si láme dnem nocí hlavu, radí se se všemi okolo - a pak jsou ještě více zmatení, protože co člověk to názor. Ale víte co? Barva, kterou si zvolíte na stěnách není věčná, i tá bude potřebovat přetřít po nějakém roku. 

Můžete se nyní rozhodnou pro tapety, za tři roky si můžete říci, že se vám již nelíbí a vyměníte je nebo namalujete. Horší je to s kuchyňskou linkou..

Jednoduše udělejte rozhodnutí, jaké uznáte nyní za správné a myslete na to, že nic není permanentní. 

3. KUCHYNĚ SE NEMUSÍ SHODOVAT SE ZBYTKEM BYTU

Záleží na tom, jakou plánujete si dát podlahu či dlažbu. Od toho nech se odvíjí všechno ostatní. Vaše kuchyně nemusí být ve stejném přednastavení, jako zbytek vašich místností. 

Pokud ale máte například celý byt v nějakém určitém stylu, například rustikálním nebo venkovském stylu apod. měli byste dodržet tento kód - Jednoduše byste měli dodržet jistou harmonii. 

Ale každopádně pokud máte svůj příbytek v moderním stylu, kuchyni můžete dát do stylu, jaký budete chtít. Z moderního světa přejdete do rustikálního nebo klasického a to se navzájem hezky doplňuje. 

Také musíte brát v potaz, jestli nemáte spojenou kuchyni s obývacím pokojem. V tomto případě musíte se držet jasně stanovené línie stylu. V opačném případě je to bijící až nevkusné. 

4. SKŘÍNĚ MOHOU BÝT RŮZNÉ

Již odzvonilo těm dnům, kdy všechny kuchyně měli stejné skříně, barvu, styl. Nyní si je můžete namixovat jak je libo, protože je to velmi trendy! 
Můžete použít různé kontrastní barvy na horní díl skříň, anebo místo skříně poličky. Vaši fantazii se meze nekladou a můžete si s tím pohrát. 

Pokud tedy uvažujete o takový mix-up, poraďte se s profesionálem, který vám určitě poradí skříně, styl, materiál a barvu, která bude k sobě pasovat. 

5. VYBRANOU BARVU POSÍLÍTE SPRÁVNÝM OSVĚTLENÍM

Pokud si myslíte, že všechno skončilo vybráním správné barvy kuchyně, vybráním správného materiálu, skříněk a stylu linky, jste na omylu. Ještě chybí správné osvětlení!

Musíte vzít v potaz vaši místnost -
• je světlá, tmavá?
• Na jakou světovou stranu směřuje? 

Pokud je světlá, můžete se pustit i do tmavších odstínů a správně dané osvětlení to zajistí. 
Avšak u tmavých místností se vyvarujte tmavých barev, potřebujete přeci vidět na jídlo, které připravujete. 

Pokud se vám zdá i tmavší barvy v katalogu světlé, nedávejte na ty forografie. Jsou naaranžované a upravené v programu, takže ty vám JASNOU představu nedají. Pokud si nevíte v tomto ohledu rady, vyhledejte specialistu, který vám poradí.

6. NEUTRÁLNÍ PALETA BAREV NEMUSÍ BÝT NUTNĚ NUDNÁ

V některých myslích může být zaužívaná domněnka, že barvy jako bílá, hnědá, šedá jsou sterilní a nehostinné. To však nemusí být pravda, při správně zvolené dlažbě anebo podlaze a detailech jako je kuchyňská deska, barevné spotřebiček atd., se prostředí rozjasní a zútulní. 

7. NEUTRÁLNÍ DŘEVO UMÍ TAKÉ UDĚLAT SPRÁVNOU DRAMATIČNOST

Barvy můžete hledat také v dřevě. Nabízí širokou škálu - a hlavně - dřevo je nestarnoucí prvek, který nikdy z módy nevyletí. Dřevo je teplé a voní po domovu, má v sobě jisté kozlo přírody a života, což se nedá říci o moderních metalových materiálech. 

Pokud tedy nechcete měnit linku každých pět let kvůli trendům, vsaďte rozhodně na dřevo.

Dnešní doba nabízí různé styly linek ze dřeva, takže se nemusíte bát, že byste u dřevu zůstali pouze u klasického, rustikálního, venkovního stylu. Pokud neseženete žádnou dřevěnou kuchyňskou linku, která by vám pasovala, ale přesto chcete mít v kuchyni zakomponované dřevo, nezoufejte. Dřevo můžete kombinovat s různým typem linek. 

Nápad:
Použijte dřevená prkna na obložení jedné stěny
. Uvidíte jak to dodá na dramatičnosti, místnost bude sálat domovem a osobitostí. A vězte, že to jen tak někdo mít nebude!

 

8. MÍSTNOST OŽIJE SKRZ BAREVNOU DEKORACI

Nemusíte být barvo-mil a mít barvy od podlahy ke stropu. Určitě je někdy méně více a pokud hodláte plácat různé odstíny a paletu barev jako přes kopyto, rozhodně výsledek nebude hezký. Můžete mít vše v jedné barvě - například bílé. Na oživení použijte dekoraci! Vyberte si jednu, max. dvě barvy, které byste chtěli zakomponovat. 

Detaily jsou velmi důležité a pokud jste hravý typ, můžete si vyrobit různé vyšívky na hrnečky, dózičky a podobné věci. Nalepte si nějakou fajn tapetu. Můžete si vyrobit vlastní "okénko", nástěnku na vzkazy a na cokoliv chcete. Využijte svou fantazii a tvořivost. A nezapomínejte na čerstvé květiny jimi nikdy nic nezkazíte, ba naopak. 

 

9. NEBOJTE SE MYSLET SAMOSTATNĚ 

Nebojte se myslet tzv. "out of the box". Pokud čtete magazíny o bydlení, posloucháte rady různých designerů a jejich nejnovější trendy, které se vám nějak nepozdávají, jednoduše buďte svý. Pokud myslíte, že tento styl, který není zcela in, se vám zamlouvá nejvíce, jděte do něj. Pokud jste přišli s vašim vlastním nápadem, tak ho uskutečněte!