7 neotřelých nápadů, čím nahradit klasický obklad v kuchyni

Laura Kučerová
13. Květen 2017

Klasické čtvercové dlaždice jsou pro někoho nestárnoucí klasikou, pro jiné už zastaralým designem. Ať už jste zastáncem kterékoliv z uvedených možností, vždy můžete do vaší kuchyně vnést nový rozměr. Nová výmalba, doplňky, tapety, dvířka či prodloužení kuchyňské linky v podobě ostrůvku. Pro ty, kteří chtějí svou místnost pro vaření změnit od základů, nabízíme inspiraci, čím zaměnit dřívější obklad za něco netradičního, noblesního…

 

1. Pohledové zdivo

Pro severské země je jakýmsi standardem. K nám se tento trend dostal již před desítkami let, kdy se začal nejprve prosazovat v exteriéru, v podobě zpestření tradiční fasády. Lícových pásků existuje na trhu nepřeberné množství. Od různých barevných variant, přes hladké, strukturované, s ostrými či zaoblenými hranami.

 

2. Betonová stěrka

Hodí se spíše pro chladné interiéry v industriálním stylu. Pokud se ale rozhodnete vnést jinou, než šedou kombinaci, určitě tím okolní zdi zbavíte klasické fádnosti.

 

 

3. Dřevo

Ať už v podobě palubek či masivní desky, jež je zopakováním pracovní plochy. Vždy by měl výběr dřeva korespondovat s celkovým konceptem, protože čím více různorodých, dekorativních materiálů, tím více prostor opticky roztříští.

 

4. Tapeta

Pokud se vám líbí spíše zajímavé, neobvyklé vzory je pro vás tato varianta tou správnou volbou. Aby byla tapeta dostatečně chráněna vůči znečištění, je vhodné ji opatřit skleněnou stěnou.

 

5. Sklo

Skleněné obklady začínají přicházet víc a víc do módy. Ladí totiž k modernímu lesklému nábytku a nabízí nespočet možností. Přírodní motivy v podobě kmenů stromů či abstraktní linie dodají neobyčejnou atmosféru.

 

 

6. Mozaika

Miniaturní obdoba klasiky. Pokud jste kuchyň pojali ve velkých, jednolitých plochách, mozaika dodá nevšední pestrost, která upoutá naši pozornost.

 

7. Kámen

Kamenný obklad se používá jak v interiéru, tak i exteriéru. Vnese rustikální vzhled, který v kombinaci se dřevem nepůsobí až tak chladně.