15 tipů digestoří

Zuzana Kysučanová
18. Únor 2018

 V každé kuchyni by neměla chybět digestoř. Při vaření, obzvláště květáku a jemu podobné zeleniny, vzniká mnohdy opravdu nevábný zápach. Díky digestoři tato nelibá vůně rychle zmizí a vaše kuchyně pak bude opět příjemně vonět.

 

Každá digestoř obsahuje filtry, přes které jsou páry a plyny nasávány, dále neutralizovány a jsou vypouštěny do exteriéru, šachet nebo zpět do interiéru, ale již bez zápachu. Záleží na určitém typu a druhu provedení. Konkrétně se pohybují od recirkulačních, přes tukové, pachové až k nejvíce využívaným, jimiž jsou uhlíkové filtry.

 

Před samotným výběrem a instalací, je dobré si rozvrhnout kuchyň tak, aby vám to vyhovovalo a měli jste vše potřebné po ruce. Když máte vše naplánováno, nezapomeňte vynechat prostor pro digestoř. Volba digestoře je dle jejího umístění.

 

Nástěnná digestoř, se šikmým zakřivením či jinými úpravami, se úhledně vyjímá v prostoru mezi skříňkami. Pro lepší efektivnost je vhodné nechat tento prostor rozlehlejší, digestoř pak více vynikne.

 

1. příkladem je odtah v klasickém nerezovém provedení se zajímavým pruhováním, které je určeno pro odsávání a zároveň vytváří atraktivní detail.

2. příkladem je také nerezová digestoř doplněna o skleněnou zaoblenou desku. Sklo se dobře umývá, takže je to i praktické.

3. příklad je pojat více s designem. Spodní bílá deska navazuje na okolní skříňky, horní kovová je rozdělena na dvě a je ze stejného materiálu, jako jsou úchyty skříněk. Celkový vzhled vypadá pak celistvě.

4. příklad je uschován v černé. Digestoř je zasazena mezi nábytkem a sladěna do stejného odstínu černé jako je její okolí.

5. příkladem je zakulacená lehce extravagantní bílá digestoř. Tímto kouskem by se mohla pyšnit i začínající kuchařka. Veškerý obdiv by sklízela digestoř namísto začátečnických kuchařských neúspěchů.

6. příklad poukazuje na klasiku. Ovšem při důkladnějším pohledu se může zdát, jako by byla digestoř z porcelánu. Krásně koresponduje s ostatním vybavením a nekazí klidnou atmosféru.

 

Digestoře umístěné uprostřed kuchyně se stropním uchycením, převážně nad ostrůvkem, mají větší rozmanitost ve tvaru a velikosti.

7. příklad volně zavěšené digestoře, která má oproti zahnutým bokům dolů, zahnuté boční části nahoru. Bonusem je přisvětlení bodovými světli uprostřed.

 

8. příklad ukazuje opravdu obrovskou digestoř. Její velikost je záměrná, poutá na sebe veškerou pozornost. Ostatní prvky jsou spíše v útlumu, který pozitivně narušuje zelená malba.

9. příklad připomíná prstence na planetách. Proč nemít svou vlastní s názvem digestoř.

10. příklad je pro všechny zamilované. Není zde jeden odtah, ale rovnou dva, takže spolu tvoří takový romantický pár.

11. příklad s kouzelným doplňkem. Tak jako jsou lampičky se stínidlem, má i digestoř své vlastní stínítko. Zdá se jako zahalená do závoje.

12. příklad je na podobném principu jako číslo 11, jen je místo látky použito mléčné sklo, které je vhodně použito s okolní lesklou modrou barvou. Takový kousek nebe v kuchyni.

13. příklad naprosté elegance, která se hodí téměř do každé kuchyně. Čtyři bodová světla doplňují ostré hrany digestoře, které udávají jemnou přísnost.

14. příklad stropní digestoře, jež není vysazená dolů, ale naopak je připoutána ke stropu. Dominujícím prvkem zde být nemá, i přesto zlehka zaujme.

15. příklad vtipného a praktického řešení na závěr. Je vhodné tam, kde prostor pro digestoř není možný anebo je příliš malý. Nebo jen prostě máte rádi vše uklizené.