10 stylových eko friendly nápadů pro vaše lepší bydlení

Inna J. Serba
18. Červenec 2016

Přinášíme vám několik dobrých ekologických bytových nápadů, které vás nezatíží, ale pomohou vám učinit správná rozhodnutí především pro vaše zdraví ale i kvalitní bydlení. Pro které změny u vás doma se rozhodnete ještě dnes?

 

1. Přidejte do prostoru rostliny

 

Zní to asi naprosto logicky, živé zelené rostliny ve vašem bytě jsou více než ekologickým prvkem. Navíc, některé vědecké studie prokázaly, že rostliny jsou lepší a levnější variantou čištění prostředí než hypoalergenní filtry a také odbourávají těkavé organické sloučeniny, které se prakticky neustále uvolňují ze všech syntetických látek. Vstřebávají oxid uhličitý a přeměňují ho zpět na kyslík, absorbují toxiny a dokonce do svých tkání ukládají i těžké kovy. Inu, asi není nad čím přemýšlet.

 

Přidejte zelené rostliny do každé místnosti ve vašem bytě. Vyberte si takové, které jsou nenáročné a snadné k pěstování. Do kuchyně se vám bude skvěle hodit například truhlík s bylinkami. A rostliny nemusíte mít klasicky jen v květináčích, pro odvážnější je například varianta živé zelené stěny v obýváku nebo rostliny rostoucí přímo „z podlahy“.

2. Zvolte přírodní podlahové krytiny a tkaniny

 

Nekvalitní materiál může obsahovat spoustu škodlivých nebo dokonce toxických látek, které se postupně uvolňují do ovzduší. A u velkých ploch jako jsou koberce, čalounění nebo závěsy je riziko špatného prostředí na delší dobu. Snadno to poznáte například tak, že váš koberec nebo závěs stále i po měsících „voní novotou“. Bohužel nejspíš tou chemickou. Zkuste například zvolit koberec z juty, sisalu nebo vlny, nejen, že jsou tyto materiály ekologicky šetrné, ale dodají vašemu interiéru i další texturu a kus designu.

 

Obecně pro zbavení se nepříjemného zápachu z věcí doporučuje je důkladně omýt, vyprat nebo řádně vyvětrat na čerstvém vzduchu.

3. Oživte retro nábytek

 

S levným novým nábytkem to může být obdobné, jako s levnými koberci. Přitom je více než trendy použít do svého nového interiéru retro kousky po prarodičích, které jsou zároveň ještě pořád kvalitně zpracované, a také máte větší jistotu, že i bezpečně bez zbytečné chemie.

 

Retro je navíc v kurzu. Často stačí menší renovace a je jako nový, je to ekologické a zároveň i velice ekonomické.

4. Používejte vždy netoxické nátěry

 

Dnes jsou netoxické barvy běžně dostupné a postupně vytlačují nekvalitní barvy z trhu, ale i přesto byste mohli narazit na takové, které ještě všechny bezpečné normy nesplňují. V každém případě je po vymalování bytu vždy nutné místnosti důkladně vyvětrat a zdi nechat řádně zaschnout, neměli byste ani delší dobu cítit, že je nově vymalováno.

5. K dekorování využijte přírodní materiály

 

Ačkoliv je dřevo ekologický a také neodmyslitelně přírodní materiál, s jeho těžbou a zpracováním se pojí celá řada ekologických problémů, včetně nezodpovědného odlesňování. Pokud k němu chcete zvolit vhodnou alternativu, zkuste vsadit na bambus, kámen, ocel nebo sklo. Tyto materiály jsou zároveň nenáročné na údržbu díky svým tvrdým a odolným povrchům.

 

Pro práci s alternativními materiály jsou vhodné především kuchyňské desky a ostatní plochy, podlahy, stěny nebo nábytek.

6. Kontrola pokojové teploty díky závěsům

 

Záclony a závěsy plní hned několik funkcí, dokáží omezit průvan, stíní, ale také slouží jako izolace – zabraňují úniku tepla v zimě a v létě naopak brání horkým slunečním paprskům. Dle studií je prokázáno, že středně barevné závěsy mohou snížit tepelné ztráty až o 33%. Tím se ušetří na topení či klimatizaci. A v neposlední řadě jde o úžasný designový prvek v místnosti.

7. Žádný plošný koberec

 

Bývalo docela v módě mít doma koberec přesně na míru ode zdi ke zdi, často právě z umělého materiálu. Pokud můžete, vyhněte se zcela takové podlahové krytině a zvolte více ekologičtější variantu – beton, kámen, dlažbu, bambus nebo dřevo. Taková podlaha je moderní a mnohem snazší na údržbu. Jako doplněk k interiéru pak můžete zvolit menší kusový koberec z přírodního materiálu.

8. Větrání

 

Dnešní okna jsou velice energeticky efektivní, poskytují nám téměř dokonalou energetickou izolaci. Ne vždy je to ale dobré, zvláště pokud máme v bytě přemíru umělohmotných materiálů, ze kterých se uvolňují nám již známé nebezpečné toxiny. Ty přes dokonale těsnící okna neprojdou ven a tak zůstávají stále u nás doma. Proto je více než důležité, abyste doma pravidelně a řádně větrali, čas od času neškodí doma udělat pořádný průvan, kdy otevřete na krátkou chvíli v bytě všechna okna i dveře, tím se do bytu dostane dostatek čerstvého vzduchu.

 

Na větrání bychom neměli zapomínat ani v chladných zimních měsících.

9. Vybírejte atestovaný nábytek

 

Dnes si můžeme opravdu vybírat. Navíc kvalitní a ekologicky šetrný nábytek je dostupný čím dál víc. Obchodníci na to slyší, a proto se někdy může stát, že nábytek s cedulkou atestovaného produktu žádné normy o šetření životního prostředí nesplňuje.

 

Můžete si ale všechny certifikáty zkontrolovat například na internetových stránkách jednotlivých institucí, které tato potvrzení vystavují, jejich loga bývají také známá.

10. Pozor na svíčky

 

Svíčky jsou jedním z nejoblíbenějších bytových doplňků, přidávají osobitou atmosféru, teplé světlo a nabádají k relaxaci. Pozor si musíme ale dát u těch levných vosků, které se vyrábějí z ropy, v některých svíčkách dokonce najdeme i přídavek kovů v knotech, které je mají udržet vzpřímené.

 

Ani s vonnými svíčkami to nebývá slavné, pokud nekoupíme prověřený, kvalitní vonný vosk. Některé v sobě obsahují až alarmující množství nebezpečných látek, které se během spalování uvolňují do ovzduší. Zkuste si připlatit za svíčky vyrobené z přírodních materiálů jako je sója, rostlinný nebo včelí vosk. Vonné svíčky mohou být provoněny éterickými oleji, zároveň také lépe a déle voní.