Centrální

CENTRÁLNÍ

Design: OOOOX I Ing. Arch Radka Valová, Ing. Arch. Andrej Tušan

Foto: Martin Zeman DATELIER

Interiér v novostavbě RD

Dispozice – V této realizaci jsem se zaměřili na výraznější otevření předsíně. I když interiér rodinného domu prošel pouze lehkou úpravu dispozice. Otevření stopu do krovu dává obytnému prostoru pocit vzdušnosti, která se nese celým domem. RD disponuje velkým otevřeným konceptem obývacího pokoje, jídelním koutem, kuchyní s ostrůvkem a navazujícím barem k sezení. Dále pak prostornou předsíní, ložnicí a koupelnou.

Koncept/ barevnost / materiály – Hlavní myšlenou bylo vytvořit centrální místo domu, které bude středobodem pro přátelská setkání. Otevřený krov jsme opatřili bíle mořeným podbitím, tím jsme se zbavili fádního sádrokartonového podhledu. Velkým plochám dominuje bílá barva na stěnách, stropu a podlaze. Dále pak světle šedá betonová stěrka na nábytku. Pro vytvoření kontrastu jsme použili černé subtilní kovové prvky na kovových podnožích nábytku a osvětlení. Ve větší ploše pak na krbu a kuchyni. Železobetonová kuchyně a komoda na míru jsou unikátem tohoto interiéru.  Zástupcem struktury bylo dřevo, konkrétně ořech, který byl použit na komodě, barové desce, jídelním a konferenčním stolku.

Kuchyně & jídelna – Povrchová úprava kuchyňské linky je betonová stěrka od Němce. Její odlehčený a přísný vzhled umocňují detaily v podobě zkosených hran u čel zásuvek. Pro zachování čistého designu byla použita kombinace bezúchytkového systému tipon s tichým dojezdem a elektrický systém “servo-drive”. Subtilní pracovní deska z umělého kamene se dostává do kontrastu s masivní barovou deskou z ořechu, s místy k sezení pro dvě osoby. Policová sestava z ocelových prutů je elegantním protikladem k masivní železobetonové kuchyni. Jídelní stůl jsme umístili do nejsvětlejšího rohu místnosti. Černá ocelová konstrukce je doplněna o stolovou desku z ořechu. Židle oblého tvaru barevně korespondují se stolem. Osvětlení nad stolem zajistil “pavouk” ze skleněných, natónovaných, různě velkých světel.

Obývací pokoj – Zóna pro obývací pokoj byla definována pomocí sedací soupravy do tvaru L. Aby na sebe nestrhávala z důvodu její velikosti, přílišnou pozornost, ponechali jsem ji ve světlé šedé barvě a dali jsem si záležet na jejích měkkých a oblých tvarech, které vybízí k odpočinku. Konferenční stolek z ořechu s černou ocelovou podnoží je v souladu s materiály v celé místnosti. Nelze opomenout nábytek, který lemuje místnost. Jedná se o skříňky pod TV a komodu. Komoda je unikátním prvkem, a to z hlediska její konstrukce a mechanismu. Byla navržena tak, aby v sobě ukrývala prostor na klíče, drobné i větší předměty a nabíjecí doky na mobil, a to vše bezdrátově. Byl kladen vysoký důraz na není její multifunkčnost, praktičnost a estetické provedení, což se bezpochyby odrazilo i na ostatním nábytku.

Ložnice & koupelny – obě místnosti byly původní, pouze jsme je doladili pomocí doplňků a drobných úprav. Ačkoliv je ložnice malá, nepůsobí stísněným dojmem. Přičinil se k tomu vysoký strop a světlé barvy. Dřevěné obložení stropu vytvořilo geometrický prvek linií, které pocitově rozbily plochu stropu na menší části. Ten se tak stal zajímavým fragmentem místnosti. Dřevěná podlaha přechází v obložení stěny, která tak podtrhuje samotnou postel vůči protilehlé nábytkové stěně. Aby bílý nábytek nesplýval se stěnou byl podtržen šedou betonovou stěrkou. Pokud hovoříme o čistých liniích, tak nemůžeme opomenout ani dlouhou polici na knihy, čtecí lampičky a výrazné černé osvětlení nad postelí. Pro pocit zútulnění jsme použili lehké voály a lněné povlečení na postel. Umělecké předměty klienta už jen podtrhují celkovou atmosféru místnosti.

Doplňky – v celém interiéru jsou použité interiérové doplňky ze sortimentu našeho showroomu LOOOOX.

Více info
Méně info

Další fotky v projektu Centrální (57 fotek):