V 17. stol. dal světu sekt! A teď se vrací korek jako ikona designu pro rok 2017!

Janie Ledecká
31. Prosinec 2016

Korek se získává z kůry korkových dubů.  Ty rostou převážně v oblasti Středomoří většina světové produkce pochází z Portugalska, dále pak ze Španělska, Maroka a Alžírska. Kůra dubů se odřezává pomocí speciálních nožů. Původní kůra stromu je nekvalitní a odstraňuje se, když jejich kmeny mají obvod asi 30 centimetrů. Poté znovu dorůstá a sklízí se po 9 až 15 letech (nejkvalitnější až 30let!!), kdy dosáhne požadované tloušťky. Korek byl poprvé použit jako zátka u vína v roce 1530 což umožnilo nový způsob skladování vína. Později v roce 1670 bylo zjištěno, že umožňuje i kvašení vína, což dalo světu sekt.


  Korek je tedy 100% přírodní produkt z dokonale obnovitelného zdroje a díky svému unikátnímu složení je ideální pro široké použití v domácnosti, stavebnictví i špičkových technologiích. Korek je plně využitelný ve své přírodní podobě bez jakéhokoliv chemického zpracování.

 

Proč ta korková mánie?

 

Ekologický a nealergický – Je to naprosto přírodní materiál bez alergenů, zároveň je odolný proti plísním, roztočům a prachu, je ideálním materiálem všude tam, kde chceme vyloučit přítomnost alergenů.

 

Trvanlivost – Korek je velmi trvanlivá surovina, jak dokládají i nálezy amfor ze starověku, které se až do dnešních dnů dochovaly uzavřené korkovými zátkami. Stejně tak odolný a trvanlivý je korek i při použití v domácnosti.

 

Estetická hodnota a přínos pro psychickou pohodu – Skoro všichni - vědomě či podvědomě - dáváme přednost přírodním materiálům před neosobními plasty. Korek, podobně jako dřevo a další čistě přírodní materiály, přináší pozitivní energii do interiéru.

 

Tepelně izolační vlastnosti – Protože korek tepelně izoluje, nepřijímá chlad ze svého okolí, korkové předměty a podlahoviny vynikají příjemným, na dotek teplým povrchem. Víte, že korkové podlahy jsou nejzdravější podlahy pro chození naboso?

 

Korek je dokonce jako hight–tech materiál  využíván pro vesmírné raketoplány v Houstonu, jako tepelný štít.


Pokud i vás renesanční povaha korku zasáhla, mrkněte na pár našich tipů :)

Struktura korku je pestrá, díky ní  lze pro různé účely využití upravit finální design. Jako každý hřejivý přírodní prvek si rozumí s elegantní bílou a zemitou hnědou. Doslova flirtuje i růžovou!

První věc, co vám vyvstane z paměti, když se řekne korek, je asi nástěnka. Tak proč ne? Můžete to pojmout přímo velkolepě!

Měkký, hřejivý materiál, jako stvořený pro sedáky barových židlí. Kovová konstrukce jej posouvá o designový level výše.

Korková podlaha je akustickou bombou! Zkuste se po ní projít na jehlách! A nevypadá vůbec špatně!!

Bílá, dekor přírodního dřeva a zemité barvy, ideální společnost pro náš všestranný korek.

Různé struktury a barvy, nic mu není cizí!