V kůži šlechticů, královská zelená- nový trend roku 2017

Janie Ledecká
27. Prosinec 2016

Milovníkům módy jistě neušlo, že se letošní fashion week zahalil do potemnělé královské zelené. A byl tak nastolen nový trend nejen v módě, ale i bytového designu. Ne nadarmo se královské rody k této barvě v minulosti upínaly. Tmavozelená totiž uklidňuje a chrání, je přátelská, dává pocit bezpečí a naděje, vyzařuje hrdost.


 Každé jaro lidstvo ujišťuje, že smrt - zima byla zažehnána. Zelená byla barvou řecké Afrodity, zrozené ze zeleného moře, i barvou staroitalské bohyně jara Venuše. Višnu, indický bůh udržující svět, vystupuje v jedné ze svých avatár, převtělení, jako zelená želva. Aztékové vkládali mrtvým panovníkům do těla místo srdce zelený kámen chalchihuitl, symbol znovuzrození, egyptští mumifikátoři používali posvátného brouka skarabea zhotoveného ze zeleného drahokamu smaragdu.

 

V dnešní hektické době evokuje přírodu a její klid, uvede vás do skvělé duševní pohody, sníží vám krevní tlak a pomůže lépe usínat při nespavosti. Podle výzkumů může zelená barva zlepšit u dětí schopnost číst. Upokojující efekt místnosti natřené zelenou barvou se například dostavuje v čekárnách.


Poslední roky se návrháři a designéři vracejí k přírodě, její smyslné živelnosti a nekončící škále barev a odstínů. Čím dál častěji jsou do interiérů využívány syrové přírodní materiály. Pokud si i vy chcete trochu té pulzující krásy ukrást, nechte se inspirovat našimi tipy.

O tom, že královská zelená není jen pro barokní interiéry, se nás budou designéři celý příští rok snažit přesvědčit. Do designu začínají opět promlouvat Hippies! Kombinací s čistě přírodními materiály a odstíny nikdy nic nezkazíte.

Přes futurismus, baroko, kubismus až po skandinávskou eleganci. Tahle barvička si najde širokou škálu uplatnění.

Při plánování barevnosti interiéru, musíte s volbou tmavě zelené počítat s tím, že je nenasytným lapačem slunečních paprsků! Nicméně žádné jiné barvě tolik nesluší dřevěné, kamenné a kovové materiály.

Švédové již po staletí ví, jak silného estetického prožitku, se zelenou šlechtičnou a zářivou zlatou, docílíte. Sluší jí to v i koupelně, co říkáte?

K retro nábytku neodmyslitelně zelená barva patří. Nicméně, nikde není psáno, že to musí být jediný zelený akcent v interiéru. Pokud nejste melancholické povahy, přemíra zelené barvy vás nezahltí.

A pokud je tmavě zelená pro vás příliš potemnělá, zvolte o odstín světlejší paletu. Vaši ložnici zahalí do klidu a rozjímání.

Na výsluní se opět vrací i semiš a navíc v téhle nádherné barvě! A pohovka se stává vévodícím prvkem celé místnosti. Přesně tak, jak to má být :).

Díky této velmi povedené kombinaci materiálů a barev získáváte z místnosti pocit nekonečna.

Pokud vás velké zelené plochy znervózňují, rozbijte je zlatými a kovovými doplňky. Nebudete se cítit tak stísněně.

Nejen ve Švédsku je tato barva stálicí. Španělé kombinaci královské zelené a starorůžové milují a kde můžou, tam ji použijí!