Bývalý statek proměnili na okouzlující rodinný dům

Pavla Kubu
3. Leden 2017

Stavba se nachází v zemědělské oblasti Aartrijke, Zedelgem v Belgii. Architektům ze studia Atelier Tom Vanhee se během renovace podařilo citlivě propojit staré a s novým i zachovat jedinečné prvky historické budovy. Vše nové je přitom jasně čitelné a v dokonalé harmonii s původním.

Ke starému domu přibyli dva nové přístavby, které korespondují s původní budovou především tvarem střechy - starý i nový dům mají klasickou sedlovou střechu s ostrým sklonem.

 

Co obě budovy naopak odlišuje, je materiál vnějšího pláště. Starý dům je oděn do obleku z cihel, nové budovy jsou obloženy dřevem. Všechny části domu propojuje do jednoho celku pozinkovaná střecha.

Dům charakterizují jednoduchá a jednotná okna, která svým umístěním zachovávají princip zlatého řezu a zároveň skrze ně do interiéru proudí dostatek přirozeného světla.

Staré i nové budovy jsou velmi dobře zaizolované a splňují kritéria nízkoenergetické stavby. Vytápění domu zajišťuje tepelné čerpadlo na principu vzduch-voda, které rozvádí teplo do podlahového topení i radiátorů. Většinu potřebné elektřiny dodávají fotovoltaické panely.

V původní budově se nachází jídelna, obývací pokoj, kuchyň, úložné prostory, toaleta, čtyři velké ložnice a dvě koupelny. Do nové přístavby architekti umístili vstupní halu, chodby, skladové prostory, technické zázemí a garáž.