Moderní dům postavený ve stylu tradičních stodol

Pavla Kubu
1. Leden 2017

Místo je za vesnicí, nad údolím řeky s širokým rozhledem do krajiny, mezi lípou a ořechem. Dlouhý dům s pilíři vychází z tradičního tvarosloví stodol, ale je formován současnými stavebními prostředky. Prostorový koncept domu je založen na vztahu uzavřených soukromých bloků a otevřených částí.

 

Nálada stavby se blíží pavilonu v otevřené krajině. Masivní pilíře z břidlice se střídají s otevřenými prostory mezi nimi. Konstrukce střechy je dřevěný rám ve tvaru trojúhelníku,” popisují svojí poslední realizaci architekti Jiří Opočenský a Štěpán Valouch ze studia OV-A.

Celková užitná plocha domu je 140 metrů čtverečních. Největší část přízemí zabírá obývací pokoj propojený s jídelnou a kuchyní. Prostoru dominuje krb, výrazným prvkem je také velký jídelní stůl pro šest osob.

V interiéru převládá kombinace hladkých bílých ploch a nábytku se strukturou dřeva.

Dvě jednoduché pohovky se nachází po obvodu místnosti. Televizi majitelům nahrazuje projektor zavěšený na stropě.

V domě najdeme i prostornou saunu se sprchou a vanou na osvěžení.

Podkroví je příčně rozdělené na dva prostorné pokoje, které slouží jako ložnice. Do středu dispozice architekti umístili koupelnu a šatnu. Ložnice orientovaná na východ má dokonce přístup na velký balkón. Toto řešení umožnilo ponechat sedlovou střechu neporušenou okny či vikýři, a přesto zajistit dostatek světla díky prosklení z čelních stran.