Opuštěný statek z 18. století získal zpět zašlou krásu

Pavla Kubu
2. Říjen 2017

Starý statek byl před zahájením rekonstrukce dlouho opuštěný. Díky zkušeným architektům z britského architektonického studia Moxon Architects získal zcela novou tvář, ale tradiční forma i proporce statku zůstaly zachovány. Architekti se inspirovali tradiční místní architekturou tzv. "but and ben" chatek, které jsou rozesety po okolních kopcích.

Novým výrazným prvkem je moderní přístavba, která kontrastuje s původním domem, ale přitom na něho přirozeně navazuje. Je oděna do obleku z modřínového dřeva a červeného plechu, který svým vzhledem perfektně doplňuje strohost původní žulové fasády.

Přístavba je se starým domem propojena průchodem. Krátká, prosklená část průchodu opticky odděluje staré a nové stavby a přirozeně dosedá na kamennou fasádu původního domu.

Nově vybudovaná část domu má velkorysých 120 metrů čtverečních. Najdeme zde kuchyň a prostorný minimalisticky zařízený obývací pokoj s kamny na dřevo. Prosklený roh místnosti nabízí krásný výhled na blízkou horu Lochnagar.

Posuvné dveře otevírají prostor na nádvoří nyní uzavřené mezi starými a novými bloky. Tyto pohyblivé prvky se odlišují od pláště horizontální orientací vlnitého kovového plechu.