Finská chatka nabízí úchvatný výhled na jezero

Pavla Kubu
6. Říjen 2017

Na pozemku stála původně starší chatka, která byla pro majitele oblíbenou prázdninovou destinací v uplynulých 30 letech. Bylo ovšem nutné ji zrekonstruovat tak, aby ji mohla využívat širší rodina i větší skupinka přátel. Investor modernizací pověřil architekty z architektonické kanceláře Studio Kamppari.

Na rozdíl od klasických tmavých srubů je nová chatka plná světla a vzdušnosti. Je to díky velkým otevíratelným oknům směřujícím na sever a na jih. Hlavní obytný prostor je rozšířen o venkovní terasu, kde si hosté mohou vychutnávat příjemný vánek od jezera a sluneční paprsky.

 

Na východní a západní stranu byly umístěny ložnice, které nabízejí velkorysý prostor pro majitele i návštěvy. Podkroví je ideálním místem pro relaxaci s knihou nebo odpočinek během dne. 

Velkou pozornost architekti věnovali zachování půvabu místa. Paleta přírodních materiálů přirozeně splývá s okolní přírodou. Fasáda z vertikálně poskládaných palubek filtruje světlo a odráží vysoký charakter lesa. Dřevěné chodníky vedoucí k chatce kopírují obrysy krajiny a zachovávají tak přírodu kolem beze změny.