Staré koňské stáje se proměnily v moderní rodinný dům

Pavla Kubu
19. Září 2017

V roce 1946 zvítězil kůň "Lovely Cottage" ve Velké národní, nejvýznamnějším dostihu ve Velké Británii. Poté se navrátil zpět do svých stájích, které se nacházely v malé vesnici poblíž Winchesteru, kde se mu dostalo slavnostního přivítání. Zde také spokojeně prožil svoje stáří. Po jeho odchodu však stáje zůstaly nevyužity a začaly chátrat. V roce 2013 naštěstí došlo k rozsáhlé revitalizaci celého panství a historické stáje se pod taktovkou architektů z AR Design Studio proměnily v moderní a elegantní rodinný dům.

Architekti využili během rekonstrukce maximálně citlivý přístup. Vzhledem k historickým souvislostem i malebnému okolí anglického hrabství Hampshire se snažili zachovat jedinečné prvky původní budovy nejen v exteriéru, ale také v interiéru. V ruce v ruce s tím samozřejmě šla i určitá konstrukční omezení, ale právě ta přinášejí často ta nejzajímavější řešení.

Minimalisticky pojatý a světlý interiér nechává plně vyniknout historický šarm původních prostor. Bylo odhaleno mnoho nádherných řemeslných detailů, které byly citlivě opraveny a nyní vystupují jako umělecká díla na jednoduchém a čistém pozadí.

Jednotlivé pokoje jsou odděleny původními dřevěnými příčkami s kovovým pobitím. Architekti dřevo pouze důkladně očistili a ponechali mu autentickou patinu. Také staré dveře zůstaly zachovány všude tam, kde to bylo možné.

Při přestavbě nahradily původní koňské boxy tři velké ložnice, z toho dvě jsou vybaveny vlastní koupelnou. Ještě jedna velkorysá rodinná koupelna se nachází v druhé části domu. V samotném srdci domu se nachází kuchyně, která se otevírá do prostorné haly, která slouží také jako jídelna.

Originální umyvadla vznikla renovací původních koňských žlabů a ručníky visí na starých úvazových kroužcích. Šedá koupelnová dlažba svým odstínem odpovídá kovovým prvkům na dřevěných příčkách a staré a nové je díky tomu krásně sjednoceno.