10 kreativních tipů na výzdobu domova s vánoční hvězdou

Pavla Kubu
9. Prosinec 2016

Vánoční hvězda patří mezi tradiční dekorace, kterými během Vánoc zdobíme interiéry našich bytů a domů. Svou krásou a barevností vhodně doplňuje tmavou zeleň chvojí a vnáší do našeho domova sváteční náladu. Při výběru rostliny se nám nabízí široká paleta barev - od tradiční červené přes růžovou a krémovou až po vícebarevné formy s melírovanými listy. Zkuste letos tuto nádhernou květinu povýšit na královnu vaší vánoční výzdoby. Přinášíme vám pár tipů, jak na to.

1. Vytvořte si netradiční rustikální adventní kalendář. Připevněte na korkovou nebo dřevěnou desku černé obdélníkové kartičky s čísly a ty pak ozdobte šiškami, větvičkami, ozdůbkami a malými dárkovými taštičkami s miniaturními vánočními hvězdami.

2. Květem vánoční hvězdy můžete i ozdobit vánoční dárek. Nezapomeňte květ předtím vložit do miniaturní floristické ampulky s vodou, aby vydržel dostatečně dlouho čerstvý a svěží. Teprve pak ho opatrně připevněte seshora na dárek tak, aby vám voda z nádobky nevytekla.

3. Ozdobte si letos vánoční stromeček netradičně a využijte k tomu květy vánoční hvězdy. Květy vložte do malých ampulek naplněných vodou, které v případě stromků s hustou a pevnou zelení jednoduše zastrčíte mezi větvičky.

4. Půvabnou variantou vánočního stromku může být i břečťan v nádobě ozdobený květy vánoční hvězdy. Nejdříve květiny uřízněte v odpovídající výšce a posléze je vložte do nádoby se studenou vodou, aby se stonek zacelil. Poté vložte květy do ampulky naplněné vodou a upevněte do listoví.

5. Vytvořte si s pomocí mini vánoční hvězdy dekoraci inspirovanou japonskou "kokedamou". Kokedama je v doslovném překladu mechová koule. Jde o rostlinu v kulatém balu zeminy, který je obalený mechem. Vyjměte mini vánoční hvězdy z plastového květináče a vložte kořenový bal do vlhkého mechu. K mechu přivažte tenký drátek, kterým kokedamu připevníte do větví vašeho vánočního stromku. Tato originální dekorace může také krásně ozdobit vaše okna nebo sváteční stůl.

6. Sladkou a jednoduchou dekoraci vytvoříte, když ponoříte stonek vánoční hvězdy až po květ do malé vázy s vodou. Vázu usaďte na svícen a okolí květu "zasněžte" bílým cukrem.

7. Povyšte vánoční hvězdu na královnu vaší vánoční výzdoby. Vyberte správné květináče, které budou ladit s vaším interiérem nebo vytvořte velkolepé aranžmá zasazením více vánočních hvězd do nízké nádoby. Několik menších květináčů můžete naaranžovat na tác, který bude během Vánoc nádherně zdobit třeba váš konferenční stolek.

8. Vánoční hvězda se může stát i krásným doplňkem slavnostně prostřeného stolu. Vložte květy do ampulky s vodou a připevněte je k vánočnímu prostírání nebo k ubrousku.

9. Z vánoční hvězdy můžete vytvořit neotřelou retro dekoraci ve tvaru kuželu. Je velmi jednoduché ji vyrobit, proto se do práce můžete pustit společně s dětmi. Srolujte papír do kužele a zajistěte jej páskou. Na vrcholu kužele vytvořte třeba z provázku úchyty a dovnitř vložte malou vánoční hvězdu v plastovém kelímku.

10. Slavnostní závěsy z různých drobných ozdob, květin a pohlednic jsou jednoduchou a efektní dekorací. Napněte provázek přes celou místnost a zavěste na něho pomocí mini kolíčků různé větvičky, vánoční pohlednice, fotky, vlastnoručně vyrobené papírové sněhové vločky a miniaturní skleněné lahvičky. Uřízněte květy vánoční hvězdy a ponořte jejich konce na 20 sekund do vařící vody - vydrží tak déle. Poté je vložte do skleněných lahviček naplněných vodou.