Malá rekreační chatka v lese je útočištěm od ruchu velkoměsta

Pavla Kubu
2. Červen 2018

Chatka stojí v rakouské obci Wienerwald, která leží kousek za Vídní. Postavili ji architekti Heike Schlauch a Robert Fabach ze studia Raumhochrosen a dali jí název Tom’s Hütte neboli Tomova chata. Pro svého majitele, mentálního kouče a skladatele,  se chata uprostřed lesní divočiny stala jakousi protiváhou rušného života ve městě.

Nová jednoduchá chatka stojí na místě původního zchátralého domku a částečně kopíruje svažitý terén. Konstrukce chaty je kompletně ze dřeva a její jednotlivé části byly prefabrikovány.

Uvnitř chaty najdeme dva obytné prostory, z nichž každý je určen pro jiný styl života. V přízemí je velký otevřený prostor, kterému dominuje velké pásové okno, které nabízí výhled do lesní divočiny. Hned vedle jsou umístěna kamna sloužící pro vytápění i vaření.

Po kovovém žebříku se dostaneme do prostoru pod střechou, který slouží především pro relaxaci. Zde je obdobné pásové okno s výhledem do lesa.

 

Interiér je kompletně obložen dřevem, které se perfektně doplňuje s černými kovovými prvky vinoucími se od podlahy kolem vchodu až do podkrovního prostoru.