Vyzdobte si váš domov nádhernými vánočními dekoracemi ve skandinávském stylu

Pavla Kubu
17. Květen 2018

Skandinávský styl vánoční výzdoby je rok od roku populárnější i v našich končinách. Důvodem je jistě i to, že v sobě spojuje moderní minimalismus a venkovskou romantiku. Inspirujte se letos vánočními dekoracemi typickými pro skandinávské státy a váš domov tak bude o Vánocích překypovat klidem, mírem a harmonií.

Vánočním dekoracím v severských zemích dominuje bílá barva a přírodní motivy. Jednoduchost a čistý design, to je to, oč tu běží. Na svátečním stole by neměly chybět větvičky - můžete je vložit do obyčejné sklenice a obklopit svíčkami. 

Seveřané nezatracují ani červenou barvu, která se může objevit na doplňcích nebo v jemných detailech. Pozor, nemělo by jí ale být příliš a vždy by ji měly doplňovat neutrální tóny a přírodní dekorace.

 

Pro skandinávské Vánoce jsou typické také motivy hvězd, vloček a nejrůznějších zvířat. Asi nejčastěji jsou to sobi a drobní ptáčci. Důležité jsou samozřejmě také svíčky, bez těch se žádný správný Seveřan neobejde.

Určitě nezapomeňte ani na výzdobu oken. Na záclonovou tyč nebo na vlasec můžete zavěsit ozdoby a doplnit je závěsnou svítící hvězdou. Nebo na okenní parapet položte miniaturní smrčky v květináčích, které budou těšit nejen vás, ale i kolemjdoucí.

 

A pokud zrovna venku nesněží, přeneste si sněhové vločky do interiéru třeba ve formě nádherných sněhobílých ozdob na větvičkách. Ty vložte do skleněných váz a doplňte LED svíčkami, díky kterým budou v noci nádherně zářit.

Některé dekorace, jako například věnce, jsou zkrátka nutností. Ty skandinávské jsou jednoduché a umírněné. K dozdobení postačí několik papírových hvězd nebo ozdob a lehký světelný řetěz. A to je skutečně vše, co potřebujete pro vykouzlení té správné severské vánoční atmosféry.

Pokud nemáte místa nazbyt, nemusíte zoufat. Parapet je ideálním místem pro jednoduché, ale elegantní vánoční zátiší. Postačí svícen, živá větvička v průhledné váze a několik ozdob.

Ložnice bývá čistě soukromým místem, takže se jí často vánoční výzdoba obloukem vyhne. To by byla ale škoda! Na postel můžete zavěsit pár obřích ponožek a nad čelo postele třeba několik vánočních ozdob a dekorativní osvětlení. Ručíme vám za sladké sváteční sny.

Při dekorování vánočního interiéru nezapomeňte ani na bavlněné přehozy nebo kůže, dodají mu na útulnosti. K severskému designu neodmyslitelně patří i dřevo, takže i vánoční stůl nebo alespoň některé dekorace na něm by měly být z tohoto materiálu. Nádherným prvkem na svátečním stole může být dřevěný vánoční stromeček ozdobený podomácku vyrobenými ozdobami.

Důležité je zaměřit se při výzdobě na přírodu. Využijte zelené větvičky a šišky a ozvláštněte jimi například závěsnou lampu nad jídelním stolem.