12 tipů na dokonalou adventní výzdobu vašeho domova

Pavla Kubu
25. Listopad 2017

Vánoční svátky jsou jsou za dveřmi, takže už byste měli pomalu přemýšlet, jak si letos svátečně vyzdobíte svůj byt nebo dům.  Mezi stálice adventní výzdoby patří adventní věnce, nejrůznější svícny, ale také květiny, které nám po celý prosinec připomínají blížící se vánoční svátky.  Tady je malá inspirace, jak letos svůj byt zahalit do vánočního hávu.

Mezi typické barvy českých Vánoc patří červená, zelená, stříbrná, zlatá a bílá. Nemusíte je ale kombinovat všechny, naopak postačí, když zvolíte třeba pouze dvě. Pokud je vhodně doplníte o přírodní materiály a nejrůznější vánoční ozdoby, můžete tak interiéru vdechnout kouzelnou sváteční atmosféru.

 

Adventní věnce zdobené svícemi patří mezi klasiku. Korpus nemusí být pouze z jehličnatých větví, jak bývá obvyklé, ale také například z mechu nebo proutí. Svíčky jsou na věnci obvykle čtyři a každou adventní neděli se zapaluje další z nich. Původně se adventní věnce zavěšovaly na stuhách, ale v současnosti je nejčastěji pokládáme na sváteční stůl.

Zdobené věnce bez svíček, které se někdy také nazývají adventní věnce, jsou používány k ozdobení vchodových dveří. Mohou být zhotovené z nejrůznějších přírodnin, dnes se objevují dokonce i nádherné látkové. Nemusíte se obávat ani netradičních přízdob v podobě různých figurek a postaviček.

Zajímavou alternativou ke klasickému věnci může být třeba adventní svícen v podobě kovového podnosu, na který můžete naaranžovat šišky, sušené květy růží,  jablka či vánoční ozdoby. Fantazii se meze nekladou.

Podobně můžete využít také proutěný košík, do kterého umístíte svíčky, nejrůznější přírodniny a vánoční přízdoby. Jako nevšední adventní dekorace krásně poslouží i čtyři samostatně stojící omšelé květináčky s nádhernou puntíkovou svíčkou, které jsou ozdobené vlnou a vločkou.

I z obyčejné květiny se dá vykouzlit krásná vánoční dekorace. Vánoční květinou nemusí být pouze dobře známá vánoční hvězda, ale třeba i bílé tulipány v květináči s ojíněným proutím či v nevšedním obdélníkovém proutěném koši.