Nádherný dům ve sněhovém království

Pavla Kubu
29. Květen 2018

Kranjska Gora je lyžařské středisko nacházející se ve slovinských Alpách pouhou hodinu jízdy od hlavního města. Právě zde byl v roce 2015 dokončen dům pro pětičlennou rodinu, který se stal již jejím druhým domovem, Přístup architektů ze studia Prima d.o.o. k projektu byl definován jak svažitým terénem, tak krásnými výhledy na vrcholky okolních hor. 

Přizpůsobení stavby terénu dosáhl architekt jednoduchým složením dvou objemů a prostoru mezi nimi, které jsou propojeny v jeden celek. Dva hlavní objekty jsou ze tří stran obloženy modřínovým dřevem, jedna strana fasády je v případě obou budov oděna do tmavého hliníku.

V případě větší budovy je hliníková fasáda obrácená směrem k horám a je téměř celá prosklená. V případě menšího objektu směřuje hliníková část fasády do dvora a je tvořena automatickými garážovými vraty.

Dům má tři ložnice, přičemž ta hlavní je umístěna v horním patře a nabízí se odtud velkolepý výhled na okolní horské štíty. V přízemí se nachází otevřený obytný prostor, jehož hlavním rysem je obrovská 7 metrů dlouhá skleněná stěna s vyhřívanou dřevěnou lavicí v popředí. Lavice navíc pomáhá formovat výhled na hory tím, že za sebou skrývá vrcholky střech okolních budov.