Venkovský dům ve Wisconsinu nádherně zapadá do okolní krajiny

Pavla Kubu
4. Červen 2018

Americké architektonické studio Salmela Architect´s postavilo ve Wisconsinu půvabný venkovský domek, který odkazuje na tradiční architekturu v tomto regionu. Dům leží v oblasti Door County na poloostrově mezi Green Bay a Lake Michigan, tedy v místě známém pro svoji malebnou přírodu a typickou zemědělskou krajinu amerického venkova. Architekti dům navrhli tak, aby maximálně těžil z okolního prostředí a přirozeně do něho zapadl.

Dům se vyznačuje tradičním tvarem a sedlovou střechou. Zvenku je obložený cedrovým dřevem, jehož barva nádherně splývá s odstíny okolní přírody. Nejvýraznějším prvkem fasády jsou různě velká čtvercová okna lemovaná bílými rámy. Obydlí je částečně obklopeno bílým plotem, který vymezuje parkovací prostor a cestu vedoucí k domu.

Interiér domu je svěží a plný světla, které sem proudí díky velkému množství oken. Bílé sádrokartonové stěny se příjemně doplňují s podlahou z přírodní borovice. Černé kovové prvky zase odkazují na venkovní tmavé obložení soklu. Domácnost je vybavena jednoduchým a moderním nábytkem z obchodního domu IKEA, díky své výraznosti zaujmou především typické červené židle.

Obývací pokoj vybavený pohovkou a kamny je propojený s kuchyní a jídelním koutem. Kamenná kuchyňská deska se příjemně doplňuje s modrým obkladem nad linkou. Vše je okořeněno nádherným výhledem do okolní nedotčené přírody. V patře jsou potom umístěny ložnice a další nezbytné zázemí.