Mezonetový byt v Karlových Varech prošel zázračnou proměnou

Pavla Kubu
12. Červen 2018

Investor přišel za architektem z ateliéru Massimo design původně pouze s přáním nově zařízeného interiéru. Jenže během diskuze o nové podobě bytu se ukázalo, že mu mezonetový byt nevyhovuje nejen vybavením, ale ani svým dispozičním řešením.

 

Klient, pracovně vytížený muž, který hodně cestuje po světě, ponechal designérovi volnou ruku. Měl jen několik konkrétních požadavků: nepřál si studený minimalistický interiér, ale naopak nadčasový s výrazným zastoupením dřeva a s dispozicí, která by vyhovovala partnerskému životu.

Byt je zařízen především nábytkem vyrobeným na míru. Převládají jednoduché a čisté linie v kombinaci s výraznou kresbou dřeva. Architekti pro dřevěné povrchy zvolili dýhu s netradiční kresbou amerického ořechu. Byla použita pro všechen nábytek, dveře, dřevěné obklady, kuchyň a schody.

Kuchyň je zařízena jednoduše, ale najdeme zde vše, co může moderní muž, i když výjimečně, potřebovat: lednici s mrazákem, teplovzdušnou troubu kombinovanou s mikrovlnkou, indukční desku, digestoř, myčku a dřez a přitom ještě dostatek prostoru pro uložení nádobí, surovin i kuchyňských doplňků.

V obývací části bytu byla vytvořena multifunkční TV stěna. Našlo se zde místo pro umístění hi-fi, na boku pak jsou dvě menší knihovny. Za stěnu se zatahují i závěsy. Technické vybavení stěny dovoluje propojit TV s hi-fi systémem. Dominantu pokoje představuje velkoplošná fotografie Dubaje složená ze tří dílů, kterou investor již vlastnil.

Pod schodiště umístil architekt vestavnou skříň s posuvnými dveřmi, která volně přechází v dřevěnou stěnu a nahrazuje tak vlastně i zábradlí. Na druhé straně dřevěné stěny je umístěno noční osvětlení schodiště v podobě souvislého LED pásku kopírujícího schodišťové stupně.

Do skříně se podařilo umístit i pračku, která do té doby měla své místo v kuchyni. Stěna schodiště přesahuje až do vyššího podlaží, kde tvoří zábradlí.

V patře se nachází klidová zóna se dvěma ložnicemi a pracovnou. V ložnici je vše s výjimkou doplňků opět atypická výroba. Tady i v pokoji pro hosty a obývacím pokoji použil architekt příjemné nepřímé stropní osvětlení.

Hlavní ložnici propojuje se šatnou prosvětlená skleněná stěna. Denní světlo tak oba prostory spojuje a přitom si obě místnosti zachovávají svou samostatnost.

 

Pokoj pro hosty je zařízený jednoduše, ale v podobném stylu jako hlavní ložnice.