Rodinný dům ze 70. let minulého století prošel celkovou rekonstrukcí

Pavla Kubu
21. Prosinec 2016

Majitelé tohoto libereckého rodinného domu žijí velmi aktivním životem, cestují, sportují a i v pokročilejším věku se zajímají o nové technologie. Oslovili proto architekty ze studia Deconcept, aby jim pomohli vytvořit životní prostor, který bude odrážet jejich zájmy a zároveň bude moderní. Vznikl tak stylový a současný dům s útulným interiérem, který zachycuje okamžiky života majitelů spolu s artefakty z jejich společných cest.

Během rekonstrukce došlo k propojení místností vybouráním původních příček a také k výškovému propojení mezi patry probouráním stropu v některých jeho částech. Otevřením do zahrady získal dům vzdušnost a vnitřní prostory se propojily s venkovní obytnou terasou.

Do hlavního obytného prostoru byla umístěna velká sedací souprava, krb a televize. Ta je skryta v rámci bíle obložené stěny za posuvný panel, aby nerušila přírodní vjem z krbu. Nerezová kuchyň s prostornou jídelnou je od obývacího prostoru oddělena dvoukřídlými skleněnými dveřmi.

V interiéru je použita světlá paleta barev, především bílo-smetanovo-šedých tónů, které se prolínají celým prostorem a jednotlivé místnosti mezi sebou propojují a scelují. Dubová podlaha je naolejovaná do bílo-šedého tónu a příjemně se doplňuje se světle šedými a bílými tóny dřevěného nábytku. Prostor zateplují tkaniny, kůže a další textilie v jemných odstínech bez vzorů a výrazných barev.

V domě najdeme dostatek úložných prostorů, které jsou skryté v rámci šaten a tak neruší celkový dojem. Architekti šatny umístili do komunikačních prostor a vedle ložnic.

Na ložnice navazují koupelny, které svým pojetím odráží koncepci celého prostoru. Jsou zde umístěna dvě samostatná umyvadla s odkládacími stolečky po stranách  a s úložným prostorem ve dvou vysokých skříních.

Ve druhém patře domu je umístěna klidová zóna s ložnicemi, koupelny, pokoj pro hosta a pracovna, která je opticky propojena skleněnou stěnou s obytným prostorem.