Malý rodinný dům z 50. let se proměnil ve velkorysé bydlení

Pavla Kubu
20. Září 2017

Dům nijak nepoutá jinakostí, ale čistotou a novostí, která je zabalena ve tradiční formě. Architektům ze studia Toito architekti se povedlo vytvořit z malého domů velkorysý koncept pro čtyřčlennou rodinu pomocí zobytnění podkroví a přístavby exteriérové terasy. Z ulice dům vypadá obyčejně, při pohledu ze dvora překvapí a interiér nadchne - je velkorysý, otevřený, prostorný a přitom příjermně lidský.

Přízemí domu slouží po úpravách denní části a rodičům. Podkroví se proměnilo na dětský a pracovní ráj. Vzpřímením dvou částí šikmé střechy a vytvořením štítů se zásadně změnil vnitřní prostor, který se štíty obrací na ulici a do zahrady. Do štítových stěn bylo možné osadit plnohodnotná okna, která zde společně se střešními okny hrají důležitou roli a pozitivně mění kvalitu podkrovního prostoru.

Architekti v maximální míře respektovali hmotové uspořádání původního objektu. Všem okenním otvorům, které zůstaly zachované, snížili parapet a vybouráním nových oken v západní fasádě dům otevřeli směrem do zahrady. Vytvořením terasy na celou šířku domu se z obytných místností zpřístupnila zahrada. Zároveň se tak v podstatě rozšířil obývací pokoj o plochu terasy.

Vnitřní prostory domu jsou opticky propojené a otevřené, ale zároveň příjemně rozčleněné. Zádveří domu je od vnitřní dispozice domu odděleno prosklenou stěnou a šatníkovou skříní. Za ní je jídelna spojená s obývacím pokojem a za perforovanou nosnou stěnou se nachází kuchyně a ložnice rodičů s koupelnou.

V podkroví jsou umístěny dva dětské pokoje. Nad jedním z nich je do otevřeného podkroví situována galerie, která slouží jako domácí "hvězdárna". Dole se děti učí a spí, nahoře si mohou hrát a pozorovat přírodu Malých Karpat, noční oblohu nebo třeba jen dění na zahradě.

 

Oddělené pracovny rodičů se nacházejí v zalomeném otevřeném prostoru před dětskými pokoji. Odtud jsou také přístupné další dvě místnosti, které mohou sloužit jako pokoje pro hosty.

Celý interiér je zajímavě prostorově řešen a vytváří bohaté průhledy a prostorové niky, které příjemně oživují obytné prostory. Důležitou roli v celém domě hraje materiálová jednota bílé omítky a dubového dřeva. V prvním nadzemním podlaží domu byly ponechány i původní dřevěné trámy, které právě v kombinaci s dubovým dřevem a bílými omítkami vytvářejí pocit příjemného a útulného domova.