Bratislavský rodinný dům se perfektně doplňuje se svým sousedem

Pavla Kubu
30. Květen 2018

Málokdy se v našich podmínkách stává, že dva sousedící domy se vzájemně respektují a doplňují, i když jsou každý jiný a mají svůj vlastní charakter. Proto vám dnes s radostí představujeme projekt architektonického studia Compass architekti, kterému se podařilo postavit dva podobné domy a zároveň využít dva různé přístupy.

Na začátku všeho byl 60metrový pozemek sousedící s lesem a krásným výhledem na Bratislavu. Umístit sem dva rodinné domy i se zahradami byla pro architekty docela slušná výzva. Navíc šlo o rovinatý pozemek s mírným převýšením.

 

Architekti rozdělili pozemek na dvě stejné části s podobným půdorysem a dispozicí. Přesto se finální podoba obou domů liší a odráží se na ní rozdílné priority jejich majitelů.

Náš dům má se svým sousedem mnoho společného: přibližně stejný pozemek, stejný poměr zastavěné plochy a pozemku s maximálně využitým prostorem. Domy mají také stejnou užitnou plochu a spojuje je i propojení interiéru se zahradou. Oba také mají centrální schodiště  a vstup do domu přímo z ulice. Tímto řešením se ušetřil prostor pro zahradu i obytnou část.

V zapuštěném podlaží "našeho" domu se nachází dvojgaráž, pokoj pro hosty s dostatkem denního světla a koupelna. V přízemí najdeme velkorysý obytný prostor s vnitřním krbem a kuchyní, odkud se vychází přímo na zahradní terasu. Po schodišti v centru místnosti vystoupáme do prvního patra, kam byly umístěny tři ložnice, koupelna a velký šatník.

V interiéru domu je prostor využitý maximálně efektivně. Sedačka v obývacím pokoji funguje na dvě strany - v jídelní části nabízí pohodlné sezení a v obýváku funguje jako klasická pohovka s ležením obráceným směrem k plátnu.