Zrekonstruovaný dům respektující bohatou historii stavby

Dominika Tesárková
15. Prosinec 2016

Autorem rekonstrukce apartmánu v čtvrti Les Corts v Barceloně se stal architekt Sergi Pons. Apartmán se nachází v historickém domě z 19. století. Majitelem je japonec, který se usadil v Barceloně spolu se svými dvěma kočkami.

 

Původní dům byl v interiéru bohatě členěný s pokoji náhodně uspořádanými. První rozhodnutí tedy bylo vytvoření otevřeného prostoru a odkrytí původních dřevěných stropních trámů a kamenné zdi. Dále se architekt rozhodl umístit čistou bílou geometrickou krychli do centra místnosti. Krychle obsahuje kuchyň a koupelnu. Svou výškou nedosahuje až ke stropu místnosti.

Prvek krychle vytváří soukromí pro koupelnu a zachovává prostorovou a vizuální kontinuitu. Zeď koupelny má jedno malé okno směrem do ložnice. Skrz něj však není možné vidět odkryté kamenné zdi. Podlaha je tvořena dřevěnou platformou.

 

Zrcadlo v kuchyni rozděluje krychle na dvě poloviny. Celé hala je zaplněna příjemným světlem a zem je pokryta pohodlným kobercem. Zvolené materiály jsou čisté a přírodní. Vytváří příjemné a útulné prostředí.